Epidemija

Šest novih zaraženih i dvoje umrlih. Stožer objasnio mjere za dolazak i boravak turista

Portal Novi list

Foto HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

Foto HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

U 24 sata preminule su dvije osobe u Splitu i Zagrebu, u bolnicama su 102 pacijenta, a ukupno je ozdravljenih 2.011 osobaU Hrvatskoj je u 24 sata šest novozaraženih od Covida-19, čime se ukupan broj oboljelih od početka epidemije popeo na njih 2.243.


Četvoro novih zaraženih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan iz Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije.


U 24 sata preminule su dvije osobe u Splitu i Zagrebu, a riječ je o muškarcima koji od ranije imaju kronične bolesti. Od početka epidemije preminulo je 99 osoba.
Hospitaliziranih je 15 manje, u bolnicama su ukupno 102 pacijenta, od čega na respiratoru njih pet.


Ukupno je u Hrvatskoj ozdravilo 2.011 osoba, a trenutno imamo 133 oboljelih. U Samoizolaciji je 441 osoba, izvijestio je nacionalni Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.


Izuzetno povoljna situacija


– Imamo izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju, sa svega 133 oboljele osobe. Jučer smo u Krapinsko-zagorskoj županiji organizirali povratak radnika iz Švedske, od njih 15 kojima smo uzeli briseve, danas imamo 2 zaražena.


Također imamo 6 radnika povratnika iz Njemačke, od njih šest pet je oboljelo.


Možemo reći da su za današnje novooboljele poznati njihovi izvori zaraze i kontakti. Stvari su pod kontrolom, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Na pressici su prisutni ministar turizma Gari Cappelli i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, jer se u narednim danima donose preporuke za djelatnosti koje su važne za njihove resore.


– Ovih dana bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Dogovorili smo se s epidemiolozima do u detalje.


Ovih dana otvaraju se hoteli, imali smo pojačani dolazak naročito iz Slovenije, s kojom imamo praktično identične epidemiološke uvjete.


Plan za smanjenje gužvi na granicama


Stvorili smo zonu koja je itekako sigurna. Dolaze vlasnici kuća, apartmana, tvrtki iz Slovenije, kao i njihovi turisti, uvodno je rekao Gari Cappelli.


S predstavnicima MUP-a dogovoreno je da gosti koje dolaze u Hrvatskoj mogu unaprijed ispuniti web aplikaciju, kako bi se ubrzao prolazak na granici.


– Gosti više neće morati čekati, već će svi podaci biti spremni.


Prvi veći dolazak očekujemo krajem mjeseca, kad će se osloboditi mjere na granici, ali sve kontrolirano.  U web aplikaciji će se sve moći ispuniti na brži i kvalitetniji način.


Od kraja mjeseca na ovaj će način moći dolaziti i gosti iz Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Švicarske.


Jedan dio gostiju koji je bio rezervirao u lipnju pa su odustajali sad opet se vraćaju u tom mjesecu, rekao je Cappelli.


Veći marketing ne možemo imati


Veći marketing ne možemo imati nego što ga imamo, a to je prepoznatljivost i sigurnost našeg zdravstvenog sustava, ocijenio je ministar turizma.


– Gosti dobivaju letak i sve obavijesti na granicama.


Što se tiče svih segmenata turizma, što ako ide na bazen, u plazu, restoran, kafić, hotel, privatni smještaj gosti dobivaju detaljno sva objašnjenja na letku na engleskom jeziku.


U dogovoru s ministrima turizma EU, Njemačka izrazila želju da otvori mogućnost dolaska njihovih građana na more, sredinom lipnja.


Isti datum vrijedi i za Poljsku. Pokušat ćemo i pokušavamo protokol koji je dogovoren na razini EU poštivati, ali poštujući i bilateralne dogovore, koje smo imali sa Slovenijom i koje ćemo imati s nekim trećim državama, objasnio je Cappelli.


O kontrolama na granicama


Jučer su bile velike gužve na graničnim prijelazima. Kad će doći do popuštanja kontrola na granicama, upitan je šef Stožera Davor Božinović.


– Teško je išta od svega ovoga komparirati s prošlom godinom kad nije bilo epidemije. Pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je shvatiti da će ulazak u Hrvatsku, pogotovo kad govorimo o turizmu, pratiti epidemiolozi, što je vrlo važno radi zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju.


Rješenje o kojem je govorio ministar turizma bit će operativno od 27.-28. svibnja. Granična policija od prije je na webu imala upute za ulazak u Hrvatsku, od jučer imamo online uputnik koji dodatno pojašnjava sva ova pitanja.


Već danas granična policija me izvijestila da se kroz taj upitnik već rješava 90% upita.


Aplikacija o kojoj je govorio Cappelli će omogućiti svakome da unaprijed ispuni uvjete i dobije zeleno svjetlo da uđe u Hrvatsku.


Vjerojatno ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima, kako bi oni koji su se već preko aplikacije prijavili mogli prolaziti bez ikakvog zastoja.


Od prvog dana u ovoj krizi u organizacijskom smislu prilagođavamo se potrebama naših građana i gostiju.


Hrvatska jedina s gužvama na granici


Zajednički nam je interes da ispunimo sve one kriterije koje HZJZ traži u smislu praćenja moguće zaraze na teritoriju Hrvatske, a s druge strane da svima olakšamo prijelaz preko graničnih prijelaza.


Siguran sam da će se povoljni efekti toga osjetiti, a prije svega naši susjedi Slovenci. Jednom kad dobijete taj odgovor kroz aplikaciju i prijavili ste se gdje ćete boraviti u Hrvatskoj, više ne morate.


Ta prijava vrijedi sve dok vrijedi ova mjera.


Krenuli smo s turizmom, otvorili smo se prije svega prema našim susjedima iz Slovenije, od kraja mjeseca pridružiti će se građani Mađarska, Češke, Slovačke, Austrije.


Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5366 stranih državljana, od toga skoro polovica iz Slovenije, ali i Njemačke i drugih zemalja koje su u našem srednjoeuropskom bazenu.


Činjenica je da smo mi s turizmom krenuti. U ovom trenutku još postoje gužve, ali siguran sam da su granični prijelazi Republike Hrvatske jedini u Europi gdje postoje gužve, rekao je Božinović.


Preporuke za kulturna događanja


Ministrica turizma Nina Obuljen Koržinek rekla je da smo jedna od prvih država u EU koja je uopće počela s postupnim otvaranjem kulturnog sektora.


– Zahvalila bih se predstavnicima Stožera i strukovnih udruga koje su zajedno s nama radili na preporukama.


Ono što je preporuka sada i što će ostati najvjerojatnije kroz mjesece koje su pred nama jest što više poticati događanja na otvorenom, gdje je puno lakše ispoštovati sve mjere. Pratit će se nastavak situacije.


Povratak stranih produkcija


Dali smo vrlo jasne upute kako organizirati gledališta ako se radi o zatvorenom prostoru, kao i kako mora izgledati samo događanje na pozornici, kako bi zaštitili i publiku i umjetnike. Izrađene su i preporuke za snimanja filmova i glazbe.


Ono što je vrlo pozitivno jest da upravo zahvaljujući dobroj situaciji koju imamo u Hrvatskoj, postoji interes stranih produkcija, koje su i ranije pridonosile hrvatskom turizmu i gospodarstvu, da se vrate u Hrvatskoj, rekla je ministrica.


Četvrta faza popuštanja


Od 27. svibnja slijedi četvrta faza popuštanja.


– U sljedećim danima ponovo ćemo razgovarati i revidirati upute koje su sad na snazi za profesionalna kulturna događanja, koja se odnose i na broj posjetitelja. Najveći je broj uputa za događanja koja ukupljaju veći broj ljudi od 500 na više.


Ne postoji mogućnost izdavanja jedinstvenih preporuka za tako velika događanja. U dogovoru s epidemiolozima je sugerirano da se za sva takva pojedinačna događanja obrati Ministarstvu kulture, koje će dalje kanalizirati upute prema Stožeru i epidemiolozima.


Upute za kulturna događanja su vrlo striktne, važno je da organizatori dobro provjere jesu li u mogućnosti ispuniti upute koje su sad na snazi, rekla je ministrica kulture.


Upute za izbore


Krunoslav Capak upitan je o uputama za provedbu izbora.


– Đuro Sessa uputio nam je dopis sa zamolbom da se sastanemo i da nam iznesu koje su to aktivnosti i događaji vezani za izbore, za koje bi DIP htio da epidemiolozi naprave preporuke.


Dogovorili smo se da ćemo početi raditi na tome. Razmotrit ćemo neke od ključnih momenata koji se tiču širenja infekcije, a bitni su za funkcioniranje izbora. Počet ćemo pisati preporuke, a bit ćete na vrijeme informirani o svemu, rekao je Capak.