Državna tajna

Šeks tužio Hrvatsku zbog Tuđmanovih dokumenata, Europski sud za ljudska prava donio presudu

Portal Novi list

Foto: Arhiva/NL

Foto: Arhiva/NL

Pristup podacima tražio je još u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-KitarovićEuropski sud za ljudska prava odbio je tužbu koji je protiv Republike Hrvatske podnio Vladimir Šeks, javlja N1.


Europski sud je utvrdio da nije povrijeđen članak 10 Europske konvencije o ljudskim pravima jer je Šeksu uskraćen pristup povjerljivim podacima predsjednika Franje Tuđmana. Šeks je podatke trebao u sklopu istraživanja za knjigu.


Pristup podacima tražio je još u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Iz njenog Ureda Šeksu su odbili dati dio dokumenata tvrdeći da je riječ o tajni, a takva odluka Ureda predsjednice kasnije je dobila potvrdu i na Upravnom i na Ustavnom sudu.


Šeks je tada tvrdio kako su sudovi svoju odluku donijeli “iz čudnih razloga” te da ne može postupiti drugačije nego se obratiti Europskom sudu koji je sada odbio njegovu tužbu.


U obrazloženju Suda stoji kako je Šeks umirovljeni političar koji je ranije obnašavo visoke funkcije te da je zatražio od Državnog arhiva pristup za 56 dokumenata koji su imali oznaku “Državna tajna – strogo povjerljivo”. Ured predsjednice dopustio je, prema preporuci Vijeća za nacionalnu sigurnost, da mu se da pristup za 31 dokument, ali za njh 25 je rečeno da im ne može pristupiti jer bi to moglo naštetit neovisnosti, intergitetu, nacionalnoj sigunosti i vanjskim odnosima zemlje. Šeks je zatim tražio od Povjerenice za informiranje da mu odobri pristup, ali i ona je u srpnju 2018. odbila njegov zahtjev. Odluka Ureda predsjednice zatim se našla na Upravnom 2018. i na Ustavnom sudu 2020. godine i ova suda su odlučila da je Ured predsjednice bio u pravu, javlja N1