Marijan Herak, profesor s PMF-a

Seizmolog o potresu u Zagrebu: Nadam se da neće opet, ali maknite sve što bi vam moglo pasti na glavu

Boris Pavelić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆMarijan Herak redoviti je profesor seizmologije na Geofizičkom odjelu zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U razgovoru za naš list govori o jutrošnjem potresu u Zagrebu.


Građani Zagreba sada se najvjerojatnije pitaju: “Kako ćemo noćas spavati? U pidžamama ili spremni za bijeg na otvoreno?”


To se i ja pitam. Na to pitanje, nažalost, seizmolozi ne mogu odgovoriti.
Dakle, nikako se ne može predvidjeti je li moguć novi veliki potres?


Potres je moguć, ali je vrlo malo vjerojatan. Ništa drugo ne možete reći. Manji broj potresa u našem području počne slabijim potresom, odnosno ima takozvani ‘prethodni potres’. Uglavnom je prvi i najjači, ali, zna se dogoditi i da nije. To je rijetko, ali ne mogu reći da snažnog potresa više neće biti. Osobno se nadam da neće, ali to nikako ne mogu tvrditi.


Onda dobro: kako ćete vi noćas spavati?


Loše. Ali, nemamo izbora. Spavat ću gdje mogu: kod kuće. Nastojat ću stvari koje su sad popadale ostaviti na podu, da ne padnu ponovno. Recimo, isplatilo bi se maknuti ormare ispod kojih spavate, ili skinuti slike, da vam ne padnu na glavu… Učiniti takve stvari, iz predostrožnosti. Ali, recept protiv potresa nemam.


Dugo se već govori o tome da se u Zagrebu mogao očekivati velik potres. U ovom trenutku to vjerojatno ne zvuči ugodno, ali ovaj, na sreću, nije bio katastrofalan. Ipak, bio je vrlo neugodan.


Slažem se. Ovaj je bio oko dvadeset puta slabiji od onog 1880. godine. Posljednji potresi ovakve snage bili su početkom dvadesetog stoljeća, 1906. godine. Oni su bili otprilike snažni kao današnji, možda malo jači. Mislim da ni tada nije bilo žrtava.


Sad imamo fenomen podrhtavanja tla nakon najvećeg udara. Vaša služba predviđa da će ono trajati još neko vrijeme. Kako da se ljudi s tim nose?


Trajat će, po mojoj ocjeni, barem još nekoliko mjeseci. Potresi će biti sve rjeđi i sve slabiji, ali će se sigurno osjetiti još dosta potresa. Neki od njih bit će i dosta jaki, ali to je apsolutno normalno. To se događa kod svih većih potresa na svijetu: kad se rasjed probudi, treba se polako i smiriti. Upravo se to sada događa.


Je li Rijeka na seizmički osjetljivom području?


Jest, otprilike jednako kao i Zagreb, možda malo manje. Od potresa se možete obraniti samo tako da sagradite kuću koja vas neće ubiti. Onaj tko misli da su potresi nevažni zato što se dugo nisu dogodili, jednom će se jako kajati. Dakle, ako živite u nekvalitetnoj kući, imate razloga da se zabrinete i zapitate ima li razloga da je ojačate. Ako ne – možete i riskirati.


Vaša je preporuka, dakle – gradite kvalitetne kuće.


Nije samo moja, nego preporuka svih struka: građevinske, seizmološke… Što god uložite u ojačanje kuće, to će vam se deseterostruko vratiti kad jednom udari potres.