Zatreslo Zagreb

Seizmolog: Manjih potresa će biti puno, ali vjerojatnost za jači potres vrlo vrlo mala

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto PixsellTri jaka potresa zatresla su šire zagrebačko područje. Nakon prvog potresa magnitude 5.3 po Richteru u 6.24 sati, uslijedio je drugi magnitude 5.0 oko 7 sati, a zatim u 7:42 i treći magnitude 3.7.


Situaciju je za Večernji prokomentirao seizmolog doc. dr. sc. Josip Stipčević sa Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


– Za sada se još rade analize i znat ćemo više o samim potresima kroz sat-dva. Manjih potresa će biti puno dok je vjerojatnost za jači potres od jutrošnjeg udara vrlo-vrlo mala.
Sada je važno ostati miran i pokušati ne prilaziti objektima koji su oštećeni zbog mogućnosti pada predmeta uslijed podrhtavanja, kazao je Stipčević.


Stigla je i službena informacija o potresu: “Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice.


Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao znatne štete”.