Vanja Marušić

Šefica Uskoka o njihovoj ulozi u aferi Softver: Za štošta nas optužuju, evo što je prava istina

Portal Novi list

Vanja Marušić / Foto Screenshot YouTube

Vanja Marušić / Foto Screenshot YouTube

Teze da je pokretanje postupka u tzv. slučaju Softver pljuska ili blamaža USKOK-a su u potpunosti netočne i zlonamjerne, ističe Vanja MarušićRavnateljica USKOK-a Vanja Marušić obratila se javnosti preko YouTubea izjavom o aferi Softver.


Podsjetimo, bivša HDZ-ova ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac uhićena je zajedno s HDZ-ovim šefom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) te poduzetnicima Mladenom Šimuncem i Markom Jukićem zbog malverzacija u nabavci softvera za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU teških 16 milijuna kuna.


Ured EPPO-a je u sastavu USKOK-a


Akciju uhićenja pokrenuo je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom da je 85% iznosa ovog preplaćenog posla osigurala EU.

“Posljednjih dana svjedočimo iznimnom interesu javnosti za tzv. slučaj Softver. U javnosti su se pojavili različiti komentari i tumačenja i očita nerazumijevanja zakonskih odredaba.


Naime, Republika Hrvatska je jedna od 22 države članica Europske unije koje su pristupile Uredu europskog javnog tužitelja koji nema ovlast izravnog postupanja pred nacionalnim sudovima država članica.


Stoga je članicama prepušteno da same propišu organizaciju i ustrojstvo delegiranih europskih tužitelja koji su ovlašteni postupati pred nacionalnim sudovima.


Republika Hrvatska je donijela zakon o provedbi te uredbe, a odredbom čl. 3 tog zakona propisano je da je u RH odjel delegiranih tužitelja ustrojen i djeluje u sastavu USKOK-a.


Pokrenuli smo dvije istrage protiv iste osobe


Teze da je pokretanje postupka u tzv. slučaju Softver pljuska ili blamaža USKOK-a su u potpunosti netočne i zlonamjerne.


Radi se o zakonski uređenom postupanju Odjela delegiranih europskih tužitelja koji djeluju u sastavu USKOK-a u predmetu koji je u njihovoj nadležnosti”, poručila je Vanja Marušić.


Ne sviđaju joj se ni teze o tome da USKOK i DORH štite pojedince pa da iz tog razloga ne pokreću istrage, da djeluju pod utjecajem i sukladno interesima drugih grana vlasti.


“To je apsolutno netočno. Da je tome tako, potvrđuju činjenice da je prije pokretanja ove konkretne istrage, USKOK pokrenuo dvije istrage protiv iste osobe za koruptivna kaznena djela.


I u ovom konkretnom predmetu USKOK je provodio izvide, a kako je već ranije priopćeno javnosti, u sklopu provedenih izvoda izuzeta je dokumentacija i ispitano više osoba.


Nakon početka rada odjela delegiranih europskih tužitelja, navedeno postupanje u konkretnom predmetu je preuzeo taj odjel sukladno svojoj nadležnosti, kao što će se to dogoditi i u drugim predmetima koji potpadaju u njegovu nadležnost”, kazala je Marušić u video poruci.