Vili Bassanese

Šef izbornog stožera SDP-a: Gledajte, u Rijeci će biti puno posla, nismo bili aktivni

Tihana Tomičić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

O tome hoćemo li u Zagrebu izabrati najboljeg kandidata za gradonačelnika, ovisit će i rejting SDP-a u cjelini, a možda još više i o Rijeci koja je dugo bila »zanemarivana«, jer se pobjeda podrazumijevalaGradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji će na izborima 2021. ići u bitku za četvrti mandat u svom gradu, imenovan je voditeljem izbornog stožera SDP-a za lokalne izbore, a koordinirat će i izbore u cijeloj zapadnoj Hrvatskoj, dakle Rijeci, PGŽ-u i Istri.


Do kraja studenog gradovi i općine moraju izaći s imenima svojih kandidata, a do sredine prosinca bit će dogovoreni i kandidati za mjesta župana u svih 20 županija.


– Idućeg tjedna sastaje se novoosnovani stožer, postavit ćemo financijski okvir priprema za izbore, definirati glavne zajedničke teme i poruke, a onda kreće rad u svakoj od organizacija. Na lokalnim izborima najvažnija je osobnost kandidata, i zato moramo izabrati najbolje ljude. Tako ćemo razmišljati i za Rijeku, Zagreb itd.


Što su glavni ciljevi SDP-a na ovim izborima?
– U svakom slučaju, zadržati vlast gdje je sada već imamo, a i osvojiti što više novih općina, gradova i županija. Cilj je dobiti i što više vijećničkih mjesta jer se stranka jedino jačanjem na terenu može i ukupno osnažiti.


Imamo pozitivnu atmosferu, i mislim da će rezultata biti.


Dopušta li statut i održavanje predizbora, ako se ne može donijeti odluka o kandidatu na stranačkim tijelima? Na primjer, u Rijeci se o tome razmišlja, s obzirom na to da mogu biti najmanje dva kandidata.


– Statut to svakako ne brani. Nije floskula kad kažem da je princip da se lokalnim organizacijama da maksimum slobode, samim time i odgovornosti, jer se na taj način bolje integriraju ljudi, daje im se na značaju.


Dakle, da – neka sami interno biraju kandidata, onog koji ima prepoznatljivu osobnost i može povući glasove. Cilj nam je izbjegavati nove sukobe, i neka najprije članovi, a onda i birači ocijene koliko vrijedimo.


Stvar je zapravo vrlo jednostavna i jasna, većina odlučuje i bira, i to treba poštovati. A kandidati moraju imati jaku osobnost.


Pozitivno pasivni


Kakav je vaš stav oko nastupa SDP-a u Zagrebu? Mora li SDP imati svog kandidata?


– Po meni, svakako da, ali taj »naš« kandidat ne mora nužno biti član stranke, može biti i neka nezavisna, viđena osoba. To može biti Gordan Maras, može biti i Boris Jokić, a ako se tako dogovorimo, može biti i koalicija s Možemo.


Odlučit će Gradski odbor, ali kako je ovdje riječ o glavnom gradu, sigurno će svoje reći i nacionalno predsjedništvo, i sam predsjednik Peđa Grbin. O tome hoćemo li u Zagrebu izabrati i kandidirati najboljeg kandidata, ovisit će i rejting naše stranke u cjelini, zato je to osobito važno, sve će se gledati kroz Zagreb.


I kroz Rijeku, možda još i više. Rijeka je dugo bila »zanemarivana«, podrazumijevala se pobjeda u Rijeci, i sad imamo posla na tome da i u Rijeci ostvarimo očekivani rezultat.


Smatrate da može biti problema u Rijeci?


– Gledajte, nismo bili aktivni, stavili smo se u Rijeci u poziciju da smo bili »pozitivno pasivni«. Ali to je bila jedna statična dimenzija. Zato će biti puno posla i u Rijeci. Svaka sredina je specifična, to su vam lokalni izbori.


Pristup u Rijeci i primjerice Splitu mora biti potpuno drukčiji, jednako tako postoje i razlike između Osijeka i Zagreba, i tako dalje. Nadam se da ćemo u svakom od velikih gradova imati najbolje kandidate.


U Istri je SDP dugo bio potpuno neambiciozan…


– Možda taj podatak nije nacionalno šire poznat, ali IDS u Istri ima načelnike u samo 16 od 31 lokalne jedinice. Imat ćemo jake kandidate i za županiju, i za Pulu. Odluke još nisu donesene, ali ambiciozni jesmo.


Najvažnije je naći ljudi s jakom osobnošću. U Puli idemo samostalno. Oslobodit ćemo se starih načina razmišljanja, otvoreni smo za promjene i naša prava vrijednost će izaći na vidjelo.


Teško je graditi


Koji je cilj u Istri, IDS je ipak i dalje jak?


– Da, svaki četvrti ili svaki peti glasač glasa za nas, to je 20 do 25 posto glasova. Ondje gdje smo na vlasti, a to je pet općina i Grad Umag, uvjerljivo i konkretno smo pokazali kako se radi. Pokazali smo da znamo. Dat ćemo sve od sebe i u drugim mjestima, i u županiji.


Vi u Umagu i dalje u vijeću imate podršku HDZ-a?


– Ne. Uopće se ne radi o tome, to se tako plasira, ali mi u vijeću imamo podršku svih sedam stranaka i lista, osim IDS-a. U Umagu radimo svi skupa, vrlo konstruktivno i vrlo konkretno. Kad bi takva razina konstruktivnosti postojala i drugdje u Hrvatskoj, svima bi bilo bolje, vjerujte.


Obići ćete cijelu Hrvatsku. Kakvo je stanje na terenu u SDP-u?


– Nije najbolje. Svi to znamo. Treba biti objektivan i priznati neke stvari, ali ovu situaciju je bilo i realno očekivati nakon naših sukoba i klanova. Stanje se mora popraviti dramatično i što brže, mada je uvijek lako rušiti, a teško graditi.


Predsjedniku Peđi Grbinu svaka čast što se uhvatio tog nezahvalnog posla da vodi i ojača stranku. Lokalni izbori, ako ništa drugo, bit će pravi pokazatelj stanja u SDP-u. Velik je to test, ali nakon toga znat ćemo točno na čemu smo, i moći ćemo krenuti dalje.