Tomislav Viktor Basa

Šef Hvidre o Dedićevom ubojici: Ostao sam “paf”, on je moj suborac iz “Kumova” i vrsni diverzant

Hina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLUhićenik zbog ubojstva Ibrahima Dedića 1999. Tomislav Viktor Basa bio je pripadnik virovitičke gardijske bojne Kumovi, piše u petak Večernji list, prenoseći izjavu šef Hvidre Josipa Đakića koji je potvrdio da je Basa bio njegov suborac i vrsni diverzant.


Potpuna nevjerica zavladala je u braniteljskim krugovima nakon što je policija za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića osumnjičila 49-godišnjeg Tomislava Viktora Basu iz Orahovice. Bivšeg pripadnika 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi, naime, suborci i danas pamte kao časnog vojnika i profesionalca iz vremena Domovinskog rata, navodi dnevnik.


Borio se od prvog do posljednjeg dana, a sudjelovao je i u vojno-redarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja«, kao i u združenim operacijama HV-a i HVO-a »Ljeto 95« i »Maestral«. Glasovitim virovitičkim Kumovima pristupio je iz 132. našičke brigade HV-a.
Pripadnost postrojbi Kumova potvrdio je Večernjem tajnik udruge Michael Mikolčić, koji je rekao da je Basa u ratu djelovao kao pripadnik diverzantsko-izviđačke satnije pod zapovjedništvom Pave Vukelića Paje. Tomislava Base dobro se sjeća i ratni zapovjednik Kumova, umirovljeni brigadni general Renato Romić.


Svog suborca iz ratnih dana dobro se sjeća i HDZ-ov saborski zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić, također jedan od pripadnika postrojbe Kumovi.


»U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminirane radnje. I zato sam ostao ‘paf’ kada sam čuo vijesti. Nevjerojatno«, kaže Josip Đakić, dodajući da je nakon Domovinskog rata izgubio svaki kontakt s Tomislavom Basom i da ne zna kamo ga je dalje vodio životni put.


A taj ga je put, koliko je zasad poznato, iz rodne Švicarske vodio u Hrvatsku kamo je s obitelji stigao da bi pohađao osnovnu školu. Nakon Domovinskog rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Nizozemsko državljanstvo ima zbog podrijetla svoje majke, donosi Večernji list.