Šef HSU-a

Gabričević: “Bačić može misliti što hoće. Hrelja? On treba razgovarati sa mnom, ne ja s njim”

Dražen Ciglenečki

Veselko Gabričević i Silvano Hrelja / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Veselko Gabričević i Silvano Hrelja / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

COVID-dodatak na dnevni red je stigao tek mojim dolaskom na mjesto predsjednika HSU-a. Pretpostavljam da Hrelja nije mogao osigurati ovaj dodatak, ja sam postavio to pitanje, rekao nam je Veselko GabričevićZAGREB – Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, čija je još važnija dužnost predsjednik Kluba zastupnika, spada među najiskusnije nacionalne političare i on nikad ne govori javno nešto o čemu prethodno nije promislio ili što mu nije rečeno da kaže. Kad Bačić da neku izjavu, znači da iznosi stav HDZ-a i da upravo tako razmišlja i premijer Andrej Plenković, kojem je on jedan od najbitnijih ljudi. Zato se na osnovu onoga što je Bačić jučer naizgled uzgred spomenuo, može zaključiti da su u vodstvu HDZ-a iznenađeni, pa i nezadovoljni činjenicom da saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja u svojim istupima ne pokazuje dovoljno entuzijazma za COVID-dodatak za umirovljenike, za razliku od predsjednika njegove stranke Veselka Gabričevića.


– Moj kolega zastupnik ne slaže se sa svojim predsjednikom HSU-a koji je iznimno pohvalio ovakvu odluku Vlade, rekao je Bačić na konferenciji za novinare, komentirajući oporbene prigovore da je jednokratna isplata umirovljenicima motivirana predstojećim lokalnim izborima.


Suzdržani zastupnik


Jasno je na što je Bačić ciljao. Predsjednik HSU-a je u ponedjeljak zajedno s Plenkovićem objavio vijest o financijskoj pomoći umirovljeničkoj populaciji, a Hrelja je, u najamanju ruku, suzdržan prema ovom potezu.
– Prezentira se da su veliki napori ostvareni da bi se došlo do toga. Taj novac je ionako osiguran u proračunu, milijardu i 200 milijuna kuna. Vlada se nije pretrgnula, nije bilo iznimnih napora, ali bilo je puno samoreklame i samohvale, što je neukusno prema građanima. Ne možemo govoriti da je preraspoređivanje novca u proračunu veliki milodar, niti veliko epohalno rješenje za umirovljenike. COVID-dodatak samo je infuzija za bolest koja se jako širi, a to je siromaštvo, izjavio je jučer ujutro Hrelja i privukao Bačićevu pažnju. Toliko da je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a odlučio hrvatsku javnost upozoriti da jedini zastupnik HSU-a ne slijedi predsjednika stranke Gabričevića i da to nije politički uobičajeno.


Kad je Hrelja odlučio prošle godine da mu je dosta i da se neće ponovno kandidirati za dužnost predsjednika HSU-a, kao favorit unutarstranačkih izbora ubrzo se nametnuo umirovljeni general Gabričević, koji je na kraju pobijedio u prvom krugu. Njegova je temeljna politička pozicija bila da stranka koja zastupa interese umirovljenika ne može biti oporba nego da je, zbog svoje specifičnosti, upućena na suradnju s Vladom. Međutim, Hrelja je i ovaj put u Sabor ušao na izbornoj listi predvođenoj SDP-om, zastupnički mandat pripada njemu i Gabričević mu, sve kad bi to i htio, ne može naložiti kako će se ponašati u odnosu na Vladu, kojoj bi svakako dobro došao jedan glas više. Razgovarali smo jučer s Gabričevićem o Bačićevom naglašavanju razlika unutar HSU-a.


Vojnička logika


– Bačić može, kao i svatko drugi, misliti što god želi. Za sebe mogu reći da nisam ni hvalio, ni kudio Vladu. Nisam sretan visinom COVID-dodatka, ali sam zadovoljan što će on biti isplaćen umirovljenicima, poglavito najugroženijima s jako niskim mirovinama, rekao je Gabričević, negirajući da je »iznimno pohvalio ovakvu odluku Vlade«.


Zanimalo nas je je li on prethodnih dana komunicirao s Hreljom i možda pokušao dogovoriti s njim jedinstven stav stranke o COVID-dodatku.


– Kao prvo, on treba razgovarati sa mnom, vojničkim rječnikom potčinjeni je taj koji treba razgovarati s njemu formalno nadređenim. Čuo sam se s njim, kako ne. Gospodin Hrelja je već 20 godina u Saboru i dugo je bio na čelu naše stranke, a ova pandemija nije započela jučer, nego u ožujku 2020. Svejedno je COVID-dodatak na dnevni red stigao tek mojim dolaskom na mjesto predsjednika HSU-a, u prosincu prošle godine. Pretpostavljam da Hrelja nije mogao osigurati ovaj dodatak za umirovljenike, ja sam, kažem, postavio to pitanje, neizravno je Gabričević kritizirao svog prethodnika Hrelju i sebi, što je razumljivo, pripisuje barem dio zasluga za odluku Plenkovićeve vlade o umirovljeničkom dodatku.


Ne mogu se stalno šlepati

Predsjednik HSU-a ističe da s premijerom nije načinjao temu eventualnog Hreljinog priključivanja parlamentarnoj većini.


– Hrelja je mandat dobio na listi Restart koalicije, iza sebe ima svoje glasače, a mi nismo stranka koja daje ultimatume našim saborskim zastupnicima. Nisam ga ja dao ni gospodinu Hrelji. Kao zastupnik on ima pravo istupati, neću mu ja braniti da otvara usta i iznosi vlastito mišljenje. HSU nije nekakva autokratska stranka. Druga je stvar što mi samostalno sigurno ne možemo doći na vlast. Zato je na nama da popravimo rejting stranke kako bismo sami mogli na izborima ući u Sabor, a onda onima koji žele formirati vlast postaviti određene uvjete za suradnju. Nadam se da ćemo realizirati taj naš cilj, ne možemo se stalno uz nekoga šlepati jer time postajemo i nečiji dužnik, rekao nam je Gabričević.