Ante Lažeta

Šef državne agencije s najvišim plaćama u Hrvatskoj sam sebe nagradio s 400.000 kuna

Portal Novilist.hr

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Foto Dusko Marusic/PIXSELLIsplate naknada u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna razlog su zbog kojeg se pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa vodi postupak protiv Ante Lažete, bivšeg direktora Agencije za civilno zrakoplovstvo, javlja Index.


Prijavljen je da u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio dodatne prihode, no problematično je i to što je kao direktor državne agencije, pored plaće, primao i dodatne naknade za obavljanje javne dužnosti.


Isplaćivao si pozamašne bonuse


Sam je sebi, naime, odlučio isplaćivati bonuse za uspješno poslovanje. I to kakve!
Kako se navodi u Odluci o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa, Lažeta je osim plaće za obavljanje dužnosti ravnatelja primao i stimulativne godišnje nagrade za ostvarene rezultate poslovanja i to za 2015. godinu u iznosu od oko 36 tisuća kuna, za 2016. godinu dobio je 139,8 tisuća kuna, a zatim je za 2017. dobio nagradu od 102,8 tisuća kuna.


Lažeta je dobivao i mandatne nagrade za dobro poslovanje pa si je za 2015. po toj osnovi isplatio oko 15 tisuća kuna, nakon toga za 2016. nagrada je iznosila 58 tisuća kuna, dok se za 2017. nagradio iznosom par kuna manjim od 46 tisuća kuna. Sveukupno je sam sebe nagradio s oko 400 tisuća kuna.


Lažeta si je isplaćivao i regrese za korištenje godišnjih odmora od 1250 kuna godišnje i darove za djecu u iznosu od 1800 kuna.


Najveće plaće među svim državnim agencijama


Kako se pojašnjava u Odluci o pokretanju postupka, dužnosnicima je osim plaće zabranjeno primati druge naknade za obavljanje funkcije na kojoj se nalaze.


“Člankom 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisuje se zabrana djelovanja dužnosnika. Člankom 7. točkom d) ZSSI-a propisano je da je dužnosnicima zabranjeno primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti. Protom se dodatnom naknadom za poslove obavljanja javnih dužnosti smatra, osim plaće u smislu članka 4. stavka 1. ZSSI-a, svaki drugi odnosno dodatni primitak koji dužnosnik ostvari povrh plaće po osnovi obavljanja poslova iz nadležnosti dužnosnika”, navodi se u obrazloženju Povjerenstva.


Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo ima najveće među svim državnim agencijama. Ravnatelj ima plaću oko 20.000 kuna neto, dok su prosječne neto plaće zaposlenika oko 12.000 kuna.


Iako se Agencija ne financira direktno iz državnog proračuna, prihodi im se sastoje od različitih naknada koje po sili zakona naplaćuju od zrakoplovnog sektora.


Godišnji prihodi su im oko 100 milijuna kuna, a prema podacima za 2018. godinu imaju 89 zaposlenih, piše Index.