Izbori

Sedma jedinica najveći je “čudnovati kljunaš” svakih izbora: Mogu li Komadina i Beljak protiv HDZ-ovih kapitalaca?

Tihana Tomičić

U 7. jedinici tradicionalno je najjači SDP sa svojim koalicijama, makar s minimalnom prednošću pred HDZ-om, pa je stoga ovaj prostor toliko i značajan za cjelokupnu izbornu sliku, i često odlučujućiSedma izborna jedinica, u kojoj će se na ovim izborima 5. srpnja boriti neki od najsnažnijih stranačkih kapitalaca, najveći je »čudnovati kljunaš« hrvatskog izbornog sustava.


U izbornom inženjeringu po kojem su davnih 90-ih godina krojene izborne jedinice, netko se dosjetio povezati Novi Vinodolski, riječki prsten – dakle Klanu, Viškovo, Kastav, Grobnik i Bakar, preko Gorskog kotara i Karlovca sve do juga Zagreba, odnosno do Novog Zagreba i Jaruna.


Na većini parlamentarnih izbora od 2000. godine naovamo ta je jedinica presudno odlučivala o izbornim pobjedama, odnosno porazima, a ove godine u njoj glavni protukandidati bit će ministar branitelja Tomo Medved na listi HDZ-a, te SDP-ov potpredsjednik i župan Zlatko Komadina.
U 7. jedinici tradicionalno je najjači SDP sa svojim koalicijama, makar za minimalnu prednost pred HDZ-om, pa je stoga ovaj prostor toliko i značajan za cjelokupnu izbornu sliku, i često odlučujući. Tako je primjerice na izborima 2011. godine SDP s partnerima u toj jedinici bio osvojio 42 posto, dok je HDZ bio na svega 22 posto.


Naravno, tada se radilo o drastičnom padu HDZ-a nakon ere Ive Sanadera i korupcijskih afera, te se situacija potom promijenila pa su tako 2016. godine SDP i HDZ bili izjednačeni i osvojili svaki po šest mandata, odnosno svaki po 35 posto glasova. Godinu ranije, 2015., SDP-ov savez je bio jači, sa 34 posto, dok je HDZ tada s partnerima bio na 32 posto glasova. Ostala mjesta pripala su Mostu i Živom zidu.


Jaka imena


Na izborima 5. srpnja listu SDP-ove Restart koalicije predvodit će Zlatko Komadina kao nositelj – on se uvijek dosad natjecao u 8. jedinici, ali je procijenjeno da može potegnuti dosta glasova i izvan svog terena. Odnosno, ne potpuno »izvan« – kao župan PGŽ-a, Komadina itekako dobro poznaje probleme Primorja i Gorskog kotara, a zbog politike često je u Zagrebu. »Ja sam ionako stalno na Bosiljevu«, kaže Komadina kad ga se upita o ovom aranžmanu.


Da kampanja Restart koalicije bude življa, pobrinut će se HSS-ov predsjednik Krešo Beljak koji će biti na drugom mjestu, a očekuje se da na zadnjem, 14. mjestu bude uspješni gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović, koji će se boriti za preferencijalne glasove. Iako se točan raspored još ne zna, očekuje se da na listi budu i dosadašnji zastupnici Saša Đujić i Damir Mateljan, ali i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović. Moguće je da bude i iznenađenja pa da još pokoji kapitalac iz SDP-a prijeđe iz 8. u 7. jedinicu, a mjesta će sigurno biti i za neke od načelnika iz riječkog prstena.


Nekad je na nizu izbora listu u 7. jedinici nosila Milanka Opačić, no ona je u međuvremenu prešla k Milanu Bandiću – ako Bandićeva stranka odluči izaći u sve četiri zagrebačke jedinice, a 7. to jest, tada bi Milanku Opačić ponovo mogli vidjeti na biračkom listiću.


Kad je HDZ u pitanju, 7. jedinica je po imenima kandidata uvijek veoma jaka – listu će nositi ministar Tomo Medved, a to je jedinica u kojoj će visoko kotirati i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, kao i državna tajnica u Ministarstvu socijalne skrbi iz Ravne Gore Majda Burić. Bilo je ideja da se Medveda »seli« u 5. jedinicu, nasuprot Ivanu Penavi koji je napustio HDZ i sada ide s Miroslavom Škorom, s obzirom na to da će tamo dominirati domoljubno-ratne teme, te da se ministar Zdravko Marić preseli onda u 7. jedinicu, no čini se da se u Slavoniji ne želi zaoštravati na temama iz Domovinskog rata, nego je cilj govoriti o razvoju, stoga bi Medved ipak mogao ostati u 7. jedinici.


Popularni zabavljači


Na izborima 2016. godine to je bila jedinica gdje je listu HDZ-a vodio Davor Ivo Stier – stoga ako ga Andrej Plenković ipak odluči rehabilitirati nakon poraza na unutarstranački izborima, to će biti upravo u 7. jedinici, a već je dobio podršku svoje matične organizacije za to. Na prošlim izborima u ovoj jedinici je bio još jedan ministar – Tomislav Ćorić, pa nije isključeno da se i on opet nađe pred biračima ove jedinice, jednako kao i Domagoj Ivan Milošević.


Zasad nije još komunicirano s kojim imenom bi Domovinski pokret Miroslava Škore mogao izaći na izbore u 7. jedinici, no s obzirom da je uz njega i niz nacionalno poznatih celebrityja, poput Željka Pervana ili Davora Dretara Dreleta, ne treba sumnjati da će u jedinici koja obuhvaća i Zagreb, a gdje Škoro nema neku prepoznatljivu bazu, biti nađeno neko popularno ime za populističko privlačenje glasova.
Slično je i s Mostom – Josip Katalinić iz Viškova, koji je bio prošao 2016. godine, odmah se povukao iz politike i praktički nije ni konzumirao taj mandat, ali s obzirom da Most pokušava doći do novih akvizicija tipa Marija Selak Raspudić i slično, ne bi bilo iznenađenje kad bi se baš ona našla na toj listi Mosta.


Udružena ljevica na Bandića


Na listi udružene zagrebačke lijeve scene, na kojoj su Možemo, Zagreb je naš, Nova ljevica, Radnička fronta i drugi, a koji će sigurno izaći na izbore u sve četiri zagrebačke jedinice, pa tako i 7. jedinici jer im je sve to priprema za rušenje Milana Bandića na lokalnim izborima 2021. godine, listu će nositi poznata aktivistkinja Rada Borić.


Živi zid imao je snažnu bazu u Karlovcu, odakle je Ivan Vilibor Sinčić, on je sad u Bruxellesu i stranka je na malim postocima, pa je veliko pitanje mogu li u 7. jedinici i s kim ponoviti uspjeh s prošlih izbora.