Pomiriteljske izjave

SDP unutarstranačke izbore ipak završava u mirnijem tonu. Grbin: ‘Nemam svog favorita u Zagrebu’

Tihana Tomičić

Foto Matija Habljak PIXSELL

Foto Matija Habljak PIXSELL

Tvrdi kako nema »njegovih« kandidata, a činjenicu da je suprotna struja slabo prošla pokušava relativizirati u svjetlu konsolidacije strankeZAGREB – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon subotnjih unutarstranačkih izbora, na kojima su pretežno na lokalnim izborima podršku dobili njemu bliski kandidati, od Zagreba, preko Rijeke i PGŽ-a do Slavonije, jučer je davao pomiriteljske izjave.


Tvrdi kako nema »njegovih« kandidata, a činjenicu da je suprotna struja slabo prošla pokušava relativizirati u svjetlu konsolidacije stranke i politike umirivanja sukoba.


– Šalabahtere nisam vidio, niti pripremao. Dva kandidata u Zagrebu su mi obojica bliska, nemam favorita, rekao je Grbin nakon objave informacije da u drugi krug u glavnom gradu ulaze Viktor Gotovac i Matej Mišić. »Očekujem organizaciju, stvaranje politika, jačanje stranke i promociju onoga zbog čega je SDP tu – zaštita slabijih, borba protiv korupcije«, rekao je. Na pitanje o porazu kandidata Zlatka Komadine, Vojka Brauta u PGŽ-u, odnosno pobjede Ivice Lukanovića, on kaže: »Nema ekipe oko Zlatka Komadine, nema ekipe oko Ivice Lukanovića.
Da Lukanović nije odlično radio sa svima, da nije smiren s mentalitetom primorskog kraja, ne bi pobjeđivao«.


Grbin ističe kako SDP sada ima oko 25.000 članova, od čega u Zagrebu oko 1.700, ali da je sada potpuno jasna evidencija članstva: »Raspuštanje organizacije bilo je neophodno jer je bila premrežena ljudima uvelike oslonjenima na Bandića. SDP Zagreb se riješio tereta koji je vukao godinama. Okrenuli smo novu stranicu«, ističe. Na upit o daljnjoj suradnji s Možemo!, kaže kako su predvidjeli evaluaciju koalicije. »Sjest ćemo u prvoj polovini godine s njima i analizirati što je bilo i što treba popraviti. U kreiranje ključnih elemenata moramo uključiti veći broj naših ljudi, ali zadovoljan sam što je u izradi ključnih dokumenata sudjelovao velik broj naših kolega«, govori šef SDP-a.


Da je Gotovac u Zagrebu favorit za drugi krug ispred Mateja Mišića, pokazuje i podatak da su za potpredsjednike već izabrani njegovi kandidati Tanja Sokolić Djaković i Branko Kolarić. Osim Gotovca i Mišića koji idu u drugi krug, pobjede Marka Filipovića u Rijeci i Ivice Lukanovića u PGŽ-u te Ranka Ostojića u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Siniše Hajdaša Dončića u Krapinsko-zagorskoj županiji, objavljeni su i drugi pobjednici: predsjednik SDP-a u Zagrebačkoj županiji i dalje će biti Mihael Zmajlović, u Varaždinskoj županiji saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, u Istarskoj županiji gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, u Požeško-slavonskoj Mitar Obradović, a u Sisačko-moslavačkoj županiji Kristina Ikić Baniček, koja je ujedno izabrana i za predsjednicu SDP-a Grada Siska. Novoizabrani predsjednici županijskih organizacija su Jure Zubčić u Zadarskoj županiji, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Krešimir Čulinović u Ličko-senjskoj županiji, Mario Vučinić u Brodsko-posavskoj županiji, Sanja Bježančević u Osječko-baranjskoj županiji, Goran Heffer u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Tomislav Golubić u Koprivničko-križevačkoj županiji, te gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović u Karlovačkoj županiji. U drugom krugu izbora birat će se i predsjednik SDP-a u Šibensko-kninskoj županiji između Karla Klarina i Ivana Rajića.


Novi predsjednik u Osijeku je Milan Blagojević, a u Splitu Damir Barbir. Nijedna od tih točaka potencijalno nije više »opasna« za Grbina, niti za podjele u stranci.