Nova inicijativa

SDP u Sabor šalje izmjene zakona o brdsko-planinskim područjima: “Sadašnji sistem je velika nepravda”

Tihana Tomičić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLERSDP u saborsku proceduru šalje novi prijedlog izmjena Zakona o brdsko-planinskim područjima, jer postojeći smatraju nedorečenim i nefunkcionalnim.


Temelj SDP-ovog zakona je ideja o potpomaganju i posebnim mjerama za brdsko-planinska naselja, a ne kao dosad za općine i gradove na tim područjima, objavili su u Saboru Siniša Hajdaš-Dončić, Sađa Đujić, Marko Vešligaj i Damir Mateljan.


Njihov je stav da je sadašnji sistem “totalna nepravda” jer sredstva dobivaju neke lokalne jedinice koje to uopće ne zaslužuju, dok su neke druge kojima to treba van sustava, a Hajdaš je istaknuo primjer njegove Krapinsko-zagorske županije gdje je već stotinjak naselja na nadmorskoj visini iznad 400 metara dobilo poseban tretman na tom području.
– Smatramo da cijeli sustav mora biti temeljen na podršci naseljima, a ne gradovima i općinama jer se događa da se ta posebna sredstva troše nenamjenski, a ne za ono za što bi trebala biti namijenjena. Tako neke općine u centru grade društveni dom ili slično, a naselja čiji stanovnici doista imaju problema, novac uopće ne dobivaju, ističe Hajdaš-Dončić.


Saša Đujić ističe pak kako Vlada već godinu dana nije donijela dodatne mjere za svoj Zakon o brdsko-planinskim područjima što je usvojen 2019. godine – taj tzv. plan razvoja za općine i gradove u brdsko-planinskim područjima uopće ne postoji, zato je zakon praktički neprovediv, ističe Đujić.


Sjećamo se, dodao je, kako je premijer Andrej Plenković prije dvije godine paradirao po Gorskom kotaru s načelnicima Delnica i Vrbovskog Ivicom Kneževićem i Draženom Mufićem, a sad kad je donesen loš i neprimjenjiv zakon, ova dvojica se više ne javljaju. Gorani su opet prevareni od HDZ-ove Vlade, ali oni se sad ne bune i ne prosvjeduju, valjda vole da ih HDZ vara, rekao je Đujić.


Najavio je da je plan SDP-a, po osvajanju vlasti na izborima ove godine, potpuno razdvajanje brdskih od planinskih područja, odnosno postojale bi četiri kategorije: brdska, planinska, potpomognuta područja i otoci.


SDP-ovci su upozorili i kako ova Vlada praktički već više od mjesec dana, otkako su u HDZ-u počeli unutarstranački izbori – ne funkcionira.


– U Saboru je na dnevnom redu 90 posto opozicijskih zakonskih prijedloga, dakle ovo je “game over”, gotova igra do novih parlamentarnih izbora, rekao je Hajdaš-Dončić, dok Saša Đujić zaključuje kako je Hrvatska opet talac HDZ-a, kao uostalom i zadnjih 30 godina. Upozorio je i kako SDP opet nije bio u mogućnosti raspraviti svoj prijedlog Zakona o pobačaju, jer se predstavnici Vlade opet nisu pojavili u sabornici u srijedu navečer.


– Ova Vlada ne funkcionira, a ovo u Saboru je sve čisti folklor. Plenković se bavi samo predsjedanjem EU-om, no dok tamo priča jedno, u Hrvatskoj se zakoni ne provode i nisu uopće u duhu onoga što EU promovira. Evo, dok se Plenković hvali europskim Green dealom, ovog tjedna je u Saboru bila rasprava o energetici, gdje se predlažu rješenja potpuno suprotna Green dealu, zaključio je Đujić.


Što se glasanja o izvješću o radu DORH-a tiče, SDP-ovci kažu kako ih baš zanima kako će HDZ glasati, ako do glasanja uopće i dođe: prije dva tjedna su Dražena Jelenića bili hvalili, u međuvremenu je morao otići jer je mason, i bit će baš zanimljivo pratiti kako će glasati sad o njemu, rekao je Đujić.