Klub zastupnika SDP-a

SDP proziva Plenkovićevu vladu: Neka priznaju da su INA-u prepustili Mađarima

Hina

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Od premijera Andreja Plenkovića zatražio je da se ne skriva iza konzultanata nego da izađe pred javnost i prizna da je Ina prepuštena u ruke Mađarskoj.ZAGREB – Klub zastupnika SDP-a zatražio je danas od Vlade priznanje da je Ina prepuštena Mađarima i objašnjenje kako kani osigurati energetsku neovisnost Hrvatske nakon “zaokruženog procesa mađarske energetske kolonizacije”.


Davorko Vidović ustvrdio je da već 16 godina, otkad su Ivo Sanader i HDZ preuzeli vlast, traje neviđeni cinizam i obmanjivanje Hrvatske u vezi Ine, najveće i najvažnije hrvatske kompanije.


U ugovoru iz 2002. godine o strateškom partnerstvu Ine s MOL-om prva i najvažnija točka bila je modernizacija rafinerija i nastavak i povećanje rafinerijske proizvodnje u Hrvatskoj, istaknuo je Vidović na konferenciji za novinare u povodu 250 otkaza u sisačkoj rafineriji.


Kakva je energetska strategija Hrvatske?
No, ne samo da nije došlo do modernizacije rafinerija i povećanja proizvodnje, nego je manjinskom vlasniku prepušteno upravljanje najvećom hrvatskom kompanijom, čime je započelo sustavno i dugotrajno uništavanje Ine.


“Tražimo da Vlada građanima kaže kakva je energetska strategija Hrvatske, što možemo očekivati kada je riječ o Ini i HEP-u, kakva je budućnost JANAF-a koji je u aranžmanu s Mađarima preuzeo ulogu prijevoznika nafte iz sisačke rafinerije prema Mađarskoj, kakva je sudbina Plinacroa i kako će se razvijati cijeli energetski sektor”, kaže Vidović.


Od premijera Andreja Plenkovića zatražio je da se ne skriva iza konzultanata nego da izađe pred javnost i prizna da je Ina prepuštena u ruke Mađarskoj.


“Izvlačenje iz MOL-a na koronakrizu, nakon što 15 godina polagano usmrćuju hrvatske rafinerije, vrhunski je cinizam jer je na djelu sistematska deindustrijalizacija”, rekao je Vidović.


Mirela Ahmetović ocijenila je kako je najavljenih 250 otkaza u rafineriji samo logična posljedica zaokruženog procesa mađarske energetske kolonizacije Hrvatske, pa se zato objašnjenja ministra gospodarstva Tomislava Ćorića da je riječ tržišno uvjetovanim otkazima čine smiješnima.


U Ini izgubljeno ukupno 530 radnih mjesta


“Do jučer je Ćorić grmio da neće dopustiti jednostrane poteze MOL-a, a njegov kolega, bivši ministar Goran Marić, govorio je da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije”, podsjetila je.


Još ljetos otkaze je dobilo 280 radnika tvrtki-kćeri Ine, tako da se zapravo radi o ukupno 530 izgubljenih radnih mjesta u okolnostima ekonomskog potopa, naglasila je Ahmetović.


Zapitala je jesu li otkazi zaista poslovno uvjetovani ako se zna da troškovi plaća radnika u rafinerijama iznose do 1,5 posto.


“Jasno da otkazi ne mogu biti ni bitan niti osnovni razlog racionalizacije poslovanja jer najveći troškovi rada rafinerije su cijene energije i sirovina koje su visoke zato što ih utvrđuje MOL, a ne Ina”, ustvrdila je.


Izgubljena tržišta izvan Hrvatske


Ina je komercijalnom politikom MOL-a izgubila tržišta izvan Hrvatske, a odredba ugovora s MOL-om o modernizaciji je zaboravljena i nitko je više ni ne spominje, upozorila je Ahmetović dodavši da Ina nije ulagala ni u nove izvore niti u sekundarnu proizvodnju.


Ina je dopustila MOL-u da ubije hrvatske rafinerije, a Mađari se rješavaju hrvatskih radnika u za njih vrlo povoljnim okolnostima. “Mađari su ojačali svoju kompaniju, preuzeli hrvatske izvore energije i zaposlili svoje rafinerije i radnike”, kazala je.


Mađari vrlo uspješno provode svoju energetsku strategiju preko leđa hrvatskih građana, a sve uz blagoslov hrvatske Vlade. “Khuen Héderváry bio bi danas jako sretan u Hrvatskom saboru”, poručila je Ahmetović.