Nova platforma

SDP-ovi disidenti imaju plan prvo osnovati udrugu, a tek potom stranku. Postoji kvaka zašto baš tim putem

Tihana Tomičić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Osnivanje udruge je time-out za prelazak sadašnjih članova SDP-a u novu stranku, a kvaka je u tome da se pristupanje takvoj udruzi građana neće moći smatrati istupanjem iz SDP-aZAGREB – Svi oni nezadovoljni članovi SDP-a, ili simpatizeri te stranke koji nisu oduševljeni kako se trenutno vodi ta stranka, a pitali su se postoji li alternativa, mogu biti mirni – Klub socijaldemokrata u Saboru uskoro kreće u osnivanje nove udruge koja bi kao građanska platforma do kraja godine trebala prerasti u novu socijaldemokratsku stranku.


Kako je poznato, SDP-ovi zastupnici nedavno su se raskolili, a čak 18 njih bilo je odlukama šefa SDP-a Peđe Grbina ili isključeno iz stranke, ili su samoinicijativno otišli iz protesta prema takvoj politici, i od tada u Saboru djeluju kao Klub socijaldemokrata. Oni su sinoć na Zoom-sastanku dogovorili da se krene u osnivanje udruge koja bi okupila ne samo bivše SDP-ovce, nego i brojne nezavisne intelektualce i pojedince, a počelo se raditi i na pripremi akata za registraciju takve udruge.


Prijelazni period


Putem osnivanja udruge, umjesto da odmah krenu u formiranje nove stranke, socijaldemokrati planiraju zapravo dati određeni time-out još uvijek aktivnim članovima SDP-a da se odluče hoće li krenuti putem nove stranke ili ostati na starim osnovama. Naime, kvaka je u tome da se pristupanje takvoj udruzi građana neće moći smatrati istupanjem iz SDP-a ili kršenjem statuta SDP-a, jer svaki član SDP-a sigurno ujedno može biti i članom ljubitelja ptica pjevica ili nekog nogometnog kluba, pa bi na taj način dio sadašnjih SDP-ovaca dobio mogućnost prijelaznog razdoblja ka prelasku u novu stranku. Prema mišljenju socijaldemokrata, Grbin ne bi imao razloga isključivati takve članove SDP-a koji se pridruže udruzi jer statut SDP-a to ne smatra spornim, niti može smatrati s obzirom da je članstvo u građanskim udrugama ustavna kategorija i temeljno pravo svakog pojedinca.


Politička pozornica
Naravno, i nova udruga, a pogotovo nova stranka koja će biti osnovana do kraja godine, u nazivu će imati riječ »socijaldemokrati«, a prednost je Kluba socijaldemokrata u Saboru to što se radi o trenutačno najbrojnijem oporbenom klubu, koji ima pravo na veliku minutažu u Saboru. Uz to, imaju i predsjednička mjesta u čak sedam saborskih odbora, stoga im neće nedostajati politička pozornica, dok paralelno rade na formiranju prvo udruge, pa stranke.


Kako je izjavio Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata, usustavili su rad u Saboru, i sad je vrijeme da se organiziraju i na terenu. »Onaj tko želi politički živjeti, mora se organizirati za izbore«, rekao je Hajduković.


Uzor u formiranju ovakve udruge zapravo im je bila platforma Možemo!, koja se i dan danas sastoji od niza manjih udruga, od Zagreb je naš! do Nove ljevice, i još uvijek nema klasičnu stranačku strukturu, a ipak je uspjela trijumfalno pobijediti na lokalnim izborima u Zagrebu u proljeće protekle godine. Ono što im je najbitnije, kažu socijaldemokrati, jest da steknu vidljivost i prepoznatljivost, odnosno razlikovanje od samog SDP-a, kojemu su do jučer pripadali. Za to će ipak imati dovoljno vremena jer su redovni parlamentarni izbori za više od dvije godine.