LOKALNI IZBORI

SDP-ove kombinacije: Maras želi Zagreb, Filipović i Braut bore se za Rijeku, Komadini samo pola mandata župana?

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

SDP mora imati ambiciju da bude najjača stranka kako u Zagrebu, tako i u Hrvatskoj, i trebao bi imati i svog kandidata, kaže Gordan Maras, tako da od ideje da Tomislav Tomašević bude zajednički kandidat ljevice, zasad ništaZAGREB – Vrh SDP-a kreće u pripreme za lokalne izbore 2021., na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva utvrdit će se datumi dokad bi lokalne organizacije trebale imati definirane kandidate u gradovima i županijama, a polako se okuplja i tim koji će koordinirati provedbu tih izbora. Novo vodstvo ima cilj zadržati mjesta na kojima SDP već drži vlast, ali i osvojiti neka nova, pri čemu je jedan od glavnih ciljeva pokušaj osvajanja Grada Zagreba iz ruku Milana Bandića.


Negdje do sredine prosinca najkasnije bi se trebao znati SDP-ov kandidat za Zagreb, pri čemu je u stranci sve više onih koji navijaju za to da SDP ima svog kandidata, umjesto da podrži Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo.


Na sastanku zagrebačkog Predsjedništva i šefova mjesnih organizacija velika većina je izrazila stav da bi SDP trebao sam »napasti« Bandića sa svojim kandidatom s ciljem da SDP bude najjača stranka, a u tom kontekstu aktualni predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras već je na društvenim mrežama krenuo u neformalnu kampanju, te je zadnjih dana izrazito prisutan sa svojim porukama.


Uskoro odluke
– SDP mora imati ambiciju da bude najjača stranka kako u Zagrebu, tako i u Hrvatskoj, i kao takva trebala bi imati i svog kandidata, kaže Gordan Maras. U krugu njegovih suradnika misle kako Maras nije ništa slabiji kandidat od drugih SDP-ovih kandidata, primjerice u Rijeci, ali i također da će konkurencija na izborima 2021. biti dosta velika, a to znači da će za ulazak u drugi krug trebati tek oko 20 posto podrške građana, što misle da nije neostvarivo za SDP. Maras nema većinu u Gradskom odboru, no čini se da ideju o njegovoj kandidaturi sada polako prihvaćaju čak i oni koji su donedavno bili protiv njega. Nitko nema ništa protiv da se Maras testira, pa da bude ili pobjednik ili »pokojnik«.


Kolar želi
za župana

Iako nema podršku vrha stranke te je zamrznuo svoju funkciju u Predsjedništvu, Željko Sabo u Vukovaru očekuje podršku za kandidaturu za gradonačelnika, a zanimljivo bi moglo biti i u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se protukandidat Peđe Grbina s nedavnih izbora, Željko Kolar, još jednom želi okušati kao kandidat za župana, no upitno je hoće li ga u tome podržati ekipa koju kontrolira Siniša Hajdaš Dončić.

Novi šef stranke Peđa Grbin u medijima ponavlja da će prihvaćati sve odluke lokalnih organizacija SDP-a na terenu, pa tako i zagrebačke, te se može očekivati da će ova odluka biti uskoro donesena. U riječkom SDP-u, gdje se očekuje kandidatura aktualnog zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića koji je ujedno i predsjednik SDP-a u Rijeci, odluka bi mogla biti donesena čak i prije – rok je 5. studenoga, no čak i ako se Gradski odbor sastane koji dan kasnije od toga, jasno je da će Filipović istaknuti kandidaturu.


Gužva u Rijeci


No, neće biti jedini – na stolu će se naći i ime Vojka Brauta, potpredsjednika gradskog SDP-a i gradskog vijećnika. A onda će se kroz raspravu vidjeti hoće li to dovesti do još jednog otvorenog »fajta« u stranci, ili će sve možda završiti pomirbom na način da jedan od njih dvojice bude kandidat za gradonačelnika, a drugi za zamjenika. Naravno, onaj koji će imati većinu u Gradskom odboru, taj će i biti kandidat SDP-a za nasljednika Vojka Obersnela.


U primorsko-goranskom SDP-u, pak, u novu bitku za mjesto župana 2021. godine ponovo kreće Zlatko Komadina, no kako je na stranačkim tijelima rekao svojim kolegama, on bi razmislio o tome da odradi pola mandata, jer će tada napuniti 65 godina života i moći će otići u mirovinu. Zato se ovdje snaga odmjerava za mjesto zamjenika župana, koji bi po sili Komadinine odluke 2023. de facto postao župan. U igri su imena Lorisa Raka ili Mirele Ahmetović, jer su oni oboje bliski suradnici Komadine već godinama, no ako se pokaže da suprotna struja ima većinu u županijskom odboru, tada se možda u igri pojavi i koje drugo ime.