Odgovor HDZ-u

SDP-ovci ironični: Dobro je rekao Jandroković! U SDP-u doista nemamo talenta kao što je Plenković

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Mi doista nemamo takvog talenta koji bi od 21 ministra na kraju mandata zadržao samo šest. I vjerujem da nećemo ni imati takvoga, kazao je Arsen BaukPredsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić u subotu 23. svibnja boravi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u Dubrovniku je održao konferenciju za medije s koje je poručio kako je glas za HDZ glas za korupciju, referirajući se na izjave predsjednika HDZ-a Plenkovića kako je glas za Škoru glas za SDP. Podsjetio je i na, kako je rekao, maćehinski odnos HDZ-ove Vlade prema turističkom sektoru.


“Podignuta je boravišna pristojba u nautičkom turizmu čak do 10 puta, u turističkom sektoru Hrvatska je imala najveći PDV u Europi – 25 posto.


Istovremeno je omogućeno odlukama Vlade da se porez na male iznajmljivače, paušalni porez, digne do pet puta”, podsjetio je Bernardić te je rekao kako će nova Vlada odmah po formiranju djelovati po tom pitanju.
“Nužno je odmah spustiti PDV u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto. I to će biti jedna od naših prvih odluka.


Moramo pomoći i nautičkom sektoru koji će i ove i sljedeće godine biti pogođen, kao što ćemo donijeti odluku da se paušal ove godine za male iznajmljivače ne plaća”, rekao je.


Na pitanje o zastupljenosti žena među SDP-ovim kandidatima rekao je kako je SDP prva stranka koja je na svojim listama osigurala puni rodni paritet te da će to biti tako i na ovim izborima.


“Na SDP-ovim listama, što se SDP-ovih kandidata tiče, bit će poredak – muškarac, žena, muškarac, žena…


Za mene više žena u politici znači bolju i pravedniju politiku”, rekao je te dodao kako je program RESTART koalicije gotov i kako će uskoro biti prezentiran.


Na pitanje kako komentira izjavu HDZ-ova Branka Bačića o tome da će jedino HDZ imati program od svih stranaka, Bernardić je upitao:


“Je li riječ o onom Branku Bačiću koji je preko vikenda upisao svojih 26 nekretnina u imovinsku karticu i koji je nosio crne torbe za Sanadera? Je li to taj Branko Bačić?”


SDP-ov koordinator za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk ustvrdio je kako je iza nas najturbulentniji sastav Hrvatskog sabora.


“Iako bih ja možda rekao i najsramotniji s obzirom na broj zastupnika koji su iznevjerili birače i promijenili dres tijekom mandata.


Tako da su ovi izbori jedan RESTART Hrvatskog sabora i nadam se, nove politike, u kojoj više neće biti prelazaka i iznevjerivanja birača, a ako toga i bude, da oni koji će to napraviti budu kažnjeni.


Dosadašnji predsjednik Sabora Jandroković je rekao da u SDP-u nemamo nikoga kao Plenković i ja se moram s njime složiti.


Mi doista nemamo takvog talenta koji bi od 21 ministra na kraju mandata zadržao samo šest. I vjerujem da nećemo ni imati takvoga”, kazao je Bauk te je dodao da će iza HDZ-ove Vlade ostati zapamćene tri brojke.


“Prva je brojka 15. 15 ministara koji su morali otići iz Vlade. Druga je brojka 18. 18 mrtvih u domu za starije i nemoćne osobe u Splitu bez političke odgovornosti.


I treća brojka je, evo danas, 61 – 61 dan od potresa u Zagrebu da nisu bili u stanju donijeti zakon da se posljedice potresa saniraju i da se pomogne građanima”, zaključio je Bauk.