Nikša Vukas

SDP: Osobe iz BiH ne moraju u samoizolaciju kako bi mogle glasati za HDZ i vratiti se doma

Portal Novi list

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Nakaradna je izjava ministra Božinovića da osobe koje uđu iz Bosne i Hercegovine ne idu u samoizolaciju, drži glavni tajnik SDP-aNa konferenciji za medije u Zagrebu glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas je rekao kako je HDZ stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju te da je to zadnja stranka koja može prozivati SDP zbog donatora.


Pobrojio je donacije koje je SDP dobio u kampanji te rekao kako je sve javno dostupno i transparentno. „Dobili smo 96 tisuća kuna ukupno, niti jedna donacija nije preko 20 tisuća kuna. Što se tiče ukupnog troška, koliko god da potrošimo, manje ćemo potrošiti od zločinačke organizacije kakva je HDZ.


Dosta je više njihovog pametovanja, dosta je više njihove moralnosti, pozivam pravosuđe da riješi slučaj FIMI medije, zašto se to poništilo i vratilo na prvostupanjski sud?“, upitao je Vukas.
Komentirajući prozivke HDZ-a da pojedini ustavni suci naginju SDP-u jer je Ustavni sud tražio podatke kako bi se utvrdilo jesu li odluke Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom, Vukas je rekao kako je HDZ ignorirao zahtjeve SDP-a da se proglasi izvanredno stanje i u saborskoj proceduri donesu potrebni zakoni da ne dođe do ovakve situacije.


„I sad se Jandroković probudio nakon mjesec i pol dana i našao se pametovati. Pa dosta je više njihovoga pametovanja! Imali su vremena, bili su 4 godine na vlasti, bili su u kriznoj situaciji i mogli su donijeti te odluke. Sve ovo pokazuje koliki su licemjeri“, rekao je Vukas.


„Tjerali smo ih da kroz saborsku proceduru to legaliziramo, da netko ne tuži Republiku Hrvatsku. Nisu htjeli, govorili su da oni sve mogu sami. I sad su se oni našli pametovati 5 dana prije izbora.


Nakaradna je izjava ministra Božinovića da osobe koje uđu iz Bosne i Hercegovine ne idu u samoizolaciju. Zašto? Pa da mogu glasat za HDZ i da se mogu vratiti doma!“, ustvrdio je Vukas.


Predsjednik SDP-ova Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak je rekao da Hrvatska nije sigurna zemlja te podsjetio kako je u ovoj Vladi 11 ministara otišlo iz poznatih nam razloga.


„Došli su novi, nisu to eritrociti da se regeneriraju. To je ista ekipa“, rekao je Vrdoljak te dodao kako je ukupno dugovanje u zdravstvu 11 milijardi kuna, što je najviše dosad.


„Najgora administracija u povijesti Republike Hrvatske, najgori ishodi u liječenju, onkologija nam tone, nezadovoljni su i zanemareni zdravstveni radnici“, istaknuo je Vrdoljak te rekao kako ovo nisu izbori za Stožer te da je ovo bila katastrofalna Vlada.


Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica je rekao kako Vlada tvrdi da je broj zaposlenih veći nego kad je počela kriza. „To je kao da uspoređujete zimu i ljeto. Kada se usporedi broj zaposlenih i nezaposlenih u svibnju ove godine i svibnju prošle godine, podaci izgledaju bitno drugačije.


Nezaposlenost je veća za 35.5 posto“, rekao je Tica te dodao kako je zaposlenost manja za 50 tisuća ljudi. Tica je pozvao da se koriste relevantni podaci i da se podacima ne manipulira kako kome odgovara.


Potpredsjednik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac je upozorio kako bi već preko ljeta moglo doći do potpunog kolapsa javnih financija.


„Država se ponovno sprema zadužiti preko mirovinskih fondova“, rekao je Lalovac te zamolio Vladu da objavi stanje financija s 30.6. jer je to njihova obveza. Pozvao ih je da objave kakvo je stanje deficita jer bi prema nekim projekcijama deficit mogao probiti 25 milijardi kuna već preko ljeta.


„U srijedu očekujemo da Vlada kaže kakvo je stanje deficita i kako ćemo se boriti u srpnju, kolovozu i rujnu, a ne da čitamo iz novina da ćemo nacionalizirati privatnu imovinu građana“, rekao je Lalovac te dodao kako novac koji ćemo dobiti od Europske unije nije novac za krpanje rupa u proračunu.