Poslije štrika

SDP našao novog PR maga, kampanja izaziva susramlje. Može li bizarnije od ove poruke?

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević; Screenshot Facebook SDP Hrvatske

Foto Davor Kovačević; Screenshot Facebook SDP Hrvatske

U novoj kampanji plasirali su poruku: "Hrvatska ne stoji dobro. Ni nama ne ide dobro. Pridruži se"Nakon kampanje koja je zgrozila javnost, gdje je SDP gotovo pa pozvao umirovljenike da stave »štrik« oko vrata jer od svoje penzije u Hrvatskoj ne mogu živjeti, sad stranka Peđe Grbina nastavlja sa svojom čudnovatom izbornom pretkampanjom.


Pokrenuli su stranicu »Dostojanstvo«, na koju pozivaju građane da im se pridruže sa svojim problemima. U najnovijoj objavi SDP poručuje »Budi dio promjene, svi građani zaslužuju dostojanstvo, pridruži se«. No, uz to ide poruka »Hrvatska ne stoji dobro. Ni nama ne ide dobro. Pridruži se«.


Promašena poanta


Na taj način SDP-ovci su opet promašili svaku poantu, jer su de facto pozvali građane da se pridruže onima kojima »nije dobro«.
Inače, nakon što su došli do zaključka da im ni Alex Braun više ne može pomoći svojim PR rješenjima, u SDP-u su za voditelja izborne kampanje izabrali Ivana Jozića, pisca i nekadašnjeg direktora u Pevexu i HPB-u.On se predstavlja kao ekonomist, pisac i stručnjak za digitalne strategije te e-commerce poslovanje, a ovih dana je predstavio i svoju novu knjigu »Šaptanje bankomatima, i druge nježnosti« u izdanju Frakture.


Jozić je dnevno prisutan na Ibleru, gdje koordinira sve javne nastupe SDP-ovaca, a samim time stoji i iza ove kampanje štrika i sada nove poruke, »pridružite se, jer je i nama loše«.


Za to vrijeme, konkurenti iz Socijaldemokrata rade na pridobivanju SDP-ovog članstva i organizacija. Kompletna organizacija SDP-a Dugi Rat prešla je u Socijaldemokrate, a u Zagorju se stranci Davorka Vidovića i Davora Bernardića priključila i većina vodstva i članova organizacije u Sv. Ivanu Zelini.U Ivanu Zelini je vrh SDP-a već ranije raspustio organizaciju, pa su se preostali članovi sada uputili u okrilje Socijaldemokrata, dok je u Dugom Ratu prešla cjelokupna, postojeća organizacija.


S Iblera, doduše, poručuju kako je i ta organizacija de facto nefunkcionalna već duže vrijeme, a potvrđuju da je u Sv. Ivanu Zelini već ranije raspuštena.


Partijski dogovor


U Zagrebu i jedinicama blizu Zagreba poput Ivana Zeline organizacije SDP-a pod velikim su utjecajem bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića, pa se do izbora može očekivati još sličnih prelazaka.


U Zagrebu Socijaldemokrati imaju već preko 70 mjesnih ogranaka, što znači da je većina isključenog članstva već prešla Bernardiću.


Sada iz Ivana Zeline poručuju nakon što su se na ovo odlučili »nakon višemjesečnog ignoriranja SDP-a i nemogućnosti artikuliranja željenih politika«, pa im nije preostalo drugo, kažu, nego da prijeđu ondje gdje ima senzibiliteta za njihove potrebe.