Lex Cannabis

SDP najavljuje da će, dođe li na vlast, legalizirati upotrebu marihuane. Što mislite o tome?

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

"Prema Lex cannabisu se omogućava svakoj punoljetnoj osobi da uzgaja za osobne svrhe do devet ženskih cvjetova u punom cvatu"Jedna od ključnih stavki SDP-ovog predizbornog programa je i takozvani – Lex Cannabis, potvrdila je danas bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.


“Ako SDP dobije priliku upravljati državom, u prvih mjesec dana nove vlade donijet će Lex cannabis, poseban zakon o konoplji, kojim će se omogućiti legalizacija i liberalizacija konoplje, i u medicinske i u osobne svrhe. Sigurna sam da to može pomoći Hrvatskoj da se uspješnije bori s gospodarskom krizom. Hrvatska se nažalost prema posljednjim podacima Ekonomskog instuta nalazi na začelju europskih država kad je riječ o razvoju biogospodarstva, a to je jedno od ključnih područja za implementaciju zelenog plana o kojem se slabo govori”, rekla je Mirela Holy na N1 televiziji.


Ona priznaje da je HDZ već napravio određene pomake u tom smjeru liberalizacijom uzgoja industrijske konoplje i one u medicinske svrhe. No nikad nije usvojen pravilnik, pa uzgoj medicinske konoplje nikad nije zaživio.
“Da, prema Lex cannabisu se omogućava svakoj punoljetnoj osobi da uzgaja za osobne svrhe do devet ženskih cvjetova u punom cvatu. Istraživanja su pokazala da je do devet biljaka dovoljno ljudima s multipla sklerozom i sličnim bolestima da sami proizvode pripravke koji im mogu značiti život”, dodala je.