Izborne pripreme

SDP i IDS u “riječkoj izbornoj jedinici” definitivno ne idu zajedno: Poznato tko će biti na listama

Tihana Tomičić

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Procijenjeno je da IDS može samostalno osvojiti tri mandata, a vjerojatno i četiri, i ta stranka na izbore izlazi samostalno, a sve su šanse da dobije i potporu PGS-a kojem se nudi ulazno mjesto na IDS-ovoj listiMjesec i pol prije parlamentarnih izbora neke stvari postaju jasne: SDP i IDS na izbore u riječko-istarskoj jedinici neće ići zajedno – procijenjeno je da IDS može samostalno osvojiti tri mandata, a vjerojatno i četiri, i ta stranka na izbore izlazi samostalno, jednako kao i na izborima 2015. i 2016. godine.


Neke izjave SDP-ovaca, među ostalim i ona Peđe Grbina o tome da Hrvatskoj nisu potrebne županije, pa tako ni Istarska županija, bile su kap koja je prelila čašu, i u IDS-u smatraju da je racionalnije izaći na izbore samostalno, pa s ljevicom koalirati postizborno, ako za to bude potrebe. Svemu nisu pomogli ni napadi istarskih SDP-ovaca na lokalne IDS-ovce u Puli i Istri općenito, pa će IDS na izbore izaći u svom vlastitom aranžmanu. Ovu odluku još moraju potvrditi stranačka tijela, čiji sastanak još nije zakazan, pa za konačnu odluku vremena još ima dovoljno, poručuju iz te stranke.


Ne samo to, sve su šanse i na strani opcije da IDS dobije i podršku PGS-a. Naime, PGS-u se nudi ulazno mjesto na IDS-ovoj listi, jer ankete pokazuju da bi IDS mogao dosegnuti četiri mandata. Predsjedništvo PGS-a se sastalo u ponedjeljak i razmatralo ponude SDP-a i IDS-a – dok im IDS nudi sigurno ulazno mjesto, SDP im nudi tek zamjensko.


Uvjetna klauzula
Naime, šefu PGS-a Dariju Vasiliću je ponuđeno sedmo mjesto na listi, a zapravo čeka na ulazak umjesto Romane Jerković, koja je kao europarlamentarka druga na listi po odluci Predsjedništva SDP-a, ali ostaje u Bruxellesu. No, taj dogovor ima i uvjetnu klauzulu: PGS treba zajedno s kandidatom kojeg istakne u 7. jedinici zajedno sa SDP-om, ukupno osvojiti najmanje pet tisuća glasova da bi Vasilić ušao direktno u Sabor. Na taj način PGS mora »povući« i u 7. jedinici, koja pokriva prsten i Gorski kotar.


No, problem je zapravo u tome što Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da zastupnika jedne stranke može zamijeniti samo zastupnik iste te stranke – dakle, upitno je bi li umjesto SDP-ovke Jerković mogao ući PGS-ovac Vasilić, odnosno bi li se to naknadno moglo pravno osporavati. Zato će PGS u nastavku pregovora sa SDP-om do kraja ovog tjedna ili zatražiti više mjesto na listi, ili potpisati s IDS-om.
Što se SDP-ove liste u 8. jedinici tiče, poznato je da će je nositi predsjednik Glavnog odbora SDP-a i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, dok bi Peđa Grbin mogao biti na 14., zadnjem mjestu, odakle će hvatati preferencijalne glasove, slično kao i Željko Jovanović.


Među novim imenima tu su zasigurno omišaljska gradonačelnica Mirela Ahmetović, potom Sanja Tamarut, a mjesta će biti i za istarske SDP-ovce Sanju Radolović i Danijela Ferića.


U koaliciji sa SDP-om je naravno i HSU – predsjednik te stranke Silvano Hrelja imat će ulazno treće mjesto, ali će mu kao zamjena biti i jedan predstavnik stranke na 13. mjestu, za slučaj da SDP uspije formirati novu vladu, u kojoj bi Hrelja bio ministar rada i mirovinskog sustava.


Miletić vodi listu Mosta


Kako je objavljeno prije nekoliko dana, listu Mosta predvodit će vjeroučitelj Marin Miletić koji je popularan među mladima, dok Ines Strenja više neće biti u politici. Cilj je Mosta da pokuša ugrabiti dio HDZ-ovih, desnih glasova.


Listu SDP-a u 7. jedinici, koja obuhvaća riječki prsten, Vinodol i Gorski kotar, vodit će župan Zlatko Komadina, tu će biti i HSS-ov gradonačelnik Samobora Krešo Beljak te SDP-ovac Saša Đujić, dok bi Mihael Zmajlović iz Jastrebarskoga mogao biti 14. i hvatati preferencijalne glasove, kao i Grbin i Jovanović u 8. jedinici.


Listu HDZ-a u 7. jedinici vodit će ministar branitelja Tomislav Medved, a osim Majde Burić, tu će biti i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i drugi jaki HDZ-ovi ljudi iz prstena i Gorskog kotara. HDZ-ovi županijski odbori u petak šalju svoje prijedloge kandidata u središnjicu, i onda slijedi uobičajena procedura.


Na listi HDZ-a najjači ljudi


Sam HDZ u 8. jedinici ima snažnog kandidata – ministra pomorstva Olega Butkovića, s kojim će na listi biti najjači HDZ-ovi ljudi, od ministra turizma Garija Cappelija nadalje, sve do Josipa Borića, dok bi u 7. izbornoj jedinici jedno od vodećih mjesta mogla imati državna tajnica u Ministarstvu socijalne skrbi Majda Burić iz Ravne Gore. HDZ se na ovim izborima nada povećanju broja mandata koje uobičajeno osvaja, što i ne čudi s obzirom na sve investicije koje Vlada ima u PGŽ-u i Istri – od istarskog ipsilona, nove bolnice, ulaganja u luke itd.