Danijel Ferić

SDP će tražiti provjeru listića u Istri: “Dolaze nam informacije o nepravilnostima s terena”

Hina

Danijel Ferić / Foto Sasa Miljevic/PIXSELL

Danijel Ferić / Foto Sasa Miljevic/PIXSELL

On je među sumnjivim situacijama istaknuo da su članovi biračkih odbora bili oni koji to nisu smjeli biti te glasove osoba koje uopće nisu prijavljene u tome mjestu i slično.Nakon što je SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić izgubio u 2. izbornom krugu za samo 54 glasa, a u Istri je bilo više od dvije tisuće nevažećih listića, iz te su stranke u ponedjeljak najavili da će do sutra prikupljati podatke o nepravilnostima te zatražiti provjeru tih listića.


Ferić je naime za samo 54 glasa poražen od IDS-ova kandidata i dosadašnjega pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.


“Jedinstvena je to situacija, no iako nominalno gubitnik, dolaze nam nepravilnosti s terena na koje ćemo sigurno reagirati. Primjedbe s terena dolaze nam iz minute u minutu, želimo biti ozbiljni, sve to provjeravamo kako bismo se mogli sa što kvalitetnijim informacijama obratiti Državnom izbornom povjerenstvu”, rekao je Ferić i dodao da je rok za žalbu 48 sati te kako vjeruje da će se promjene, osim u Puli, Pazinu i Buzetu, dogoditi i na razini županije.
“Mi ne možemo imperativno tražiti novo prebrojavanje glasova, ali namjeravamo poduzeti sve što je potrebno da bi došlo do toga. Ništa ne želimo prejudicirati, već ispitati i iskoristiti ono što nam je zakonom omogućeno. Nije da tjeramo mak na konac, u pitanju su demokratski standardi”, istaknuo je predsjednik istarskog SDP-a i umaški gradonačelnik Vili Bassanese.


On je među sumnjivim situacijama istaknuo da su članovi biračkih odbora bili oni koji to nisu smjeli biti te glasove osoba koje uopće nisu prijavljene u tome mjestu i slično.


“U Poreču je, primjerice, predsjednica Izbornog povjerenstva članica uprave jedne porečke komunalne tvrtke i mislim da to nije baš sukladno nekim demokratskim standardima. Osim toga, u Labinu se dogodilo da je glasala osoba koja se trenutno ne nalazi u Hrvatskoj. Sve ćemo provjeriti, u pitanju su demokratski standardi kojih bi se svi trebali držati”, poručio je Bassanese.


Ferić je čestitao svim izabranim gradonačelnicima i načelnicima, pa i novom županu Borisu Miletiću. Građani su pokazali da “više ne žele ovakav klijentelistički -nepotistički IDS”, istaknuo je i dodao kako vjeruje da će rezultati u sljedećim izbornim ciklusima biti sve bolji.


“Od početnih 41 gradonačelnika i načelnika, koliko je IDS imao na prvim lokalnim izborima, danas ih nema ni 20, točnije 18. Pet gradova od deset ima gradonačelnike iz drugih političkih opcija, a od 31 općine više od polovice imaju načelnike iz oporbenih redova. To dokazuje da su građani zreli za promjene”, poručio je Ferić.


Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese istaknuo je kako najnoviji rezultati donose pozitivan pomak u promišljanju politike gdje se vrednuje rad.


“Građani su uvidjeli i razumjeli. Tko dobro radi svoj posao, taj je dobio potvrdu svojeg mandata, onaj tko nije radio dobro, prošao je loše. To je dobro za kvalitetu života u Istri. Upravo je Ferić jedan primjer čovjeka koji se u ovoj kampanji morao boriti s nečim što nisu europski standardi, već standardi Balkana. Na kraju se izborio za moralnu pobjedu i za pravednost koji smo pokušali promicati kroz njegovu kandidaturu”, zaključio je Vili Bassanese.