USTAVNA STRUČNJAKINJA

Sanja Barić: “Veseli me odluka o radu nedjeljom, a sve ostalo je bilo očekivano od Ustavnog suda”

P. N.

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Činjenica da Ustavni sud nije reagirao u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu je sama po sebi pokazivala što oni o tim odlukama misle", kazala je Barić dodajući kako se ovdje radilo o predmetima koje je bilo uputno rješavati prije ljetne stanke

Predstojnica katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić  komentirala je za N1 današnje odluke Ustavnog suda koje su se ticale rada Stožera, kao i javnost sjednica suda.
Barić je kazala kako je bilo sasvim jasno kako će sve završiti. “Znali smo i da će sadržaj biti ovakav, s obzirom na ovakav odmak u odlučivanju, u odnosu na to kada su te odluke bile donesene. Ništa me nije iznenadilo, iako me jako razveselila ova priča o radu nedjeljom što je Ustavni sud sam uočio, iako nije bio upitan”, ističe Barić.


Ističe kako će se više moći komentirati nakon što stigne obrazloženje odluke. “Priopćenje je korektno, ali je previše šturo da bismo mogli meritorno prosuđivati. Pričekajmo još osam dana pa ćemo vidjeti što kaže obrazloženje.


Napomenula je kako moramo biti realni i što je moguće više obestrašćeni i kako moramo imati na umu da smo u Hrvatskoj imali jednu vrlo nezgodnu situaciju, a to je predizborno vrijeme. “Ustavni sud sam je rekao da ne želi baš u tom sudjelovati. Međutim, ovdje se radi o značajnim povredama ljudskih prava.
Činjenica da Ustavni sud nije reagirao u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu je sama po sebi pokazivala što oni o tim odlukama misle”, kazala je Barić dodajući kako se ovdje radilo o predmetima koje je bilo uputno rješavati prije ljetne stanke.


Javnost sjednica


Govoreći o javnosti rada Ustavnog suda, rekla je kako tu postoji jedno veliko i važno načelno pitanje, a to je pravila ravnoteža između dvije sasvim legitimne potrebe. Jedna je potreba da Ustavni sud zasjeda iza zatvorenih vrata, a druga je potreba javnosti da zna što više toga o radu sudaca i suda, pojasnila je Barić.


“Moje osobno stručno mišljenje je da Ustavni sud nije ostvario odgovarajuću ravnotežu, nego da je stavio interes na donošenje odluke iza zatvorenih vrata i trebao bi se više otvoriti javnosti. Nije jedini način samo otvoriti sjednice, postoje i drugi način kako stvari učiniti javnim i učiniti javne sjednice malo sadržajnijima”, dodaje.


Moramo biti svjesni, napominje Barić, da Ustavni sud ne raspolaže mačem i prisilom. “Za njih je mudro da nam pokažu kako rade, koliko rade i da nas svojim argumentima uvjere u kvalitetu svojih odluka. Jako me veseli stajalište predsjednika Šeparovića u tom pravcu”, kazala je.


“Ustavni sud jest krajnji tumač našeg Ustava, kad Ustavni sud nešto kaže i odluči, svi se toga moramo pridržavati. Svaki napor u tom pravcu, pa makar to donijelo i malo nelagode ustavnim sucima, na kraju će donijeti dobro”, istaknula je Barić komentirajući javnost rada Ustavnog suda.


Uvijek isti suci aktivni


Barić je kazala kako se javna sjednica uvijek može izrežirati i kako je stvar u tome da se na ovom primjeru ponovno pokazalo da nije baš najbolja ravnoteža između potrebe da se odlučuje iza zatvorenih vrata i da javnost zna argumente i rad ustavnih sudaca.


“Uglavnom su uvijek isti suci aktivni i postoji potreba da se vide i neki drugi suci. Postoji još načina kako da se smanji taj dojam da se tamo nešto radi iza zatvorenih vrata i možda taj dojam da se netko iza vrata tamo netko šverca. To je ono što treba promijeniti sitnim koracima. Postoji spremnost da se to promijeni i da se malo više otvore”, smatra Barić.


Pojasnila je razliku između javne rasprave i javne sjednice.


“Javna rasprava donekle nalikuje na sudske rasprave. Ovo drugo je javna sjednica, odnosno činjenica da uobičajena sjedncia bude otvorena za javnost. Priprema za nošenje s epidemiološkim mjerama je odavno trebala biti spremna. Taj argument epidemioloških mjera malo zvuči anakrono. Takav je argument neprihvatljiv”, mišljenja je Barić.