Hajka na nevladinu udrugu

Sanader: Gong vodi kampanju protiv Šuice! Beljak: GONG je produžena ruka HSS-a

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Sanader se čudi reakciji SDP-a čiji su zastupnici bili na saborskom Odboru za europske poslove koji je saslušavao Šuicu, imali priliku postavljati pitanja, glasovati, izraziti nezadovoljstvo, ali su ostali suzdržani.ZAGREB – Politički tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Ante Sanader ponovio je danas kako nevladina udruga Gong vodi kampanju protiv kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice te kako je očito jasna poveznica Gonga i SDP-a.


“Nevjerojatna je žestina kojom se Gong okomio na Šuicu”, rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru, ističući kako je “očito jasna veza i poveznica SDP-a i Gonga” i kako je očito Gong postao “trbuhozborac” te stranke.


To, kaže, i ne čudi ako se zna da je Dragan Zelić, koji je bio izvršni direktor Gonga, postao izvršni tajnik u SDP-u.
Sanader se čudi reakciji SDP-a čiji su zastupnici bili na saborskom Odboru za europske poslove koji je saslušavao Šuicu, imali priliku postavljati pitanja, glasovati, izraziti nezadovoljstvo, ali su ostali suzdržani.


Uspjeh se ne oprašta


“Očito se radi o staroj hrvatskoj poslovici ‘sve možemo oprostiti, samo ne možemo uspjeh”, ustvrdio je te istaknuo kako je Šuičina nominacija “povijesni uspjeh Hrvatske”, najmlađe članice Europske unije.


“Očito je i predizborno vrijeme, jer predsjednički kandidat Zoran Milanović (kojeg podržava SDP) davno je rekao da je Hrvatska slučajna država, pa očito na tragu te slučajne države njima nije normalno da neki Hrvat dođe na tako visoko mjesto kako će Dubravka Šuica”, rekao je Sanader.


Uvjeren je kako je hrvatskoj javnosti jasno o čemu se radi i da su sve snage uključene da Šuica ne postane potpredsjednica Europske komisije.


“Ali vjerujem da to neće proći, da će ona biti izabrana unatoč cijelom naporu SDP-a, a i Gonga, kao njihova glasnogovornika”, poručio je.


Imovinske kartice su objavljene


Imovinske kartice su objavljene, Šuica je objavljivala karticu, od vremena kad je bila gradonačelnica, saborska zastupnica i tu nema nikakvih tajni, uzvratio je Sanader na novinarski upit zar ne bi bilo jednostavnije za cijelu priču da Šuica objavi svoju karticu.


Ustrajao je da novinari imaju “javni uvid u njenu karticu” i da se “zadnja nije tako značajno promijenila”.


Beljak: Gong je trbuhozborac HSS-a


– Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak poručio je u petak da Gong nije produžena ruka SDP-a, nego “trbuhozborac i produžena ruka i noga HSS-a” jer je upravo ta stranka nedavno u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o porijeklu imovine.


“Vladajući su taj prijedlog odbili, ali mi ćemo i dalje inzistirati da se provjeri imovina svih političara, ali i drugih javnih osoba kao što su to suci, kod kojih ima afera iz dana u dan. Na način na koji smo mi to zamislili svake bi godine u proračun ‘leglo’ nekoliko milijarda kuna, a Dubravka Šuica je prva koja bi podlegla tom zakonu jer bi prvi preispitao njenu imovinu koja, prema nekim informacijama, iznosi nekoliko milijuna eura. Zdrava logika nalaže da to na zakonit način nije mogla steći“, poručio je Beljak.


Po tom bi zakonu, objasnio je, Porezna uprava naplatila svu imovinu za koju nema potvrdu da je plaćen porez i na taj način bi Šuica ili dokazala odakle joj imovina ili bi odmah ostala bez kompletne imovine, a onda bi dalje išli sudski procesi.


“Imovinu ne bi mogla uživati, nego bi imovinu uživala Republika Hrvatska, a te milijarde bi se mogle potrošiti na mnoge stvari, poput, primjerice, mirovina”, rekao je.


Zastupnik Davor Vlaović rekao je da bi se tim zakonom omogućilo i uvođenje i isplata nacionalnih mirovina koje bi iznosile oko 250 eura.


“Pitanje je koliko je Šuica u Hrvatskoj, zašto se to ne ispita, oporezuje i – eto novca za veće mirovine”, dodao je.


Željko Lenart ustvrdio je da “takvih Šuica” ima mnogo, pogotovo na nižim razinama, a HDZ, shvaćajući da će izgubiti izbore, daje županijama na značaju iako one nemaju svrhu i treba ih ugasiti.


“Tko laže, taj i krade, tko krade, taj i ima, a tko ima, toga se u ovoj državi poštuje”, rekao je Lenart.


Beljak je rekao i da Gong nije lijeva udruga, kako je ocijenio premijer Plenković, nego udruga koja postavlja nezgodna pitanja onima koji su na vlasti. Smatra da je Gong zasmetao premijeru jer je postavio pitanje – otkud jednoj srednjoškolskoj profesorici imovina vrijedna više milijuna eura. “Da netko u deset godina može doći do takvog bogatstva, mora ili dobiti na lotu, biti broker na Wall Streetu ili biti stečajni upravitelj Agrokora”, ustvrdio je Beljak, koji ne vjeruje da je toliki imetak stekao Šuičin muž, koji je kapetan duge plovidbe.