Analiza dr. Sakomana

Samo u Zagrebu se svaki dan ušmrče kilogram čistog kokaina, popuši 70.000 džointova

Portal Novi list

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Potrošnja kokaina rasla je 500%, a marihuane 300% u pet godina. U cijeloj Hrvatskoj u godini potroši više od 6 i pol milijardi kuna na kokain i marihuanuAnaliza doktora Slavka Sakomana, jednog od najvećih hrvatskih autoriteta na području liječenja ovisnosti, otkrila je da se u Zagrebu u prosjeku dnevno ušmrče gotovo kilogram čistog kokaina.


Izračun potrošnje temelji se na podacima znanstvenog instituta Ruđer Bošković o koncentraciji droga u otpadnim vodama Zagreba za 2019. godinu.


“U prosjeku kilogram čistog kokaina na dan konzumirali su Zagrepčani 2019.”, upozorava doktor Slavko Sakoman za Novu TV.
Dodaje kako je to porast od 500 posto u odnosu na 2014. godinu.


“Potrošnja se najviše distribuira u dane vikenda gdje se određeni broj odraslih ljudi u okviru cjelonoćnih zabava časti kokainom. Kokain je bio gotovo sastavnica dobrog noćnog provoda u Zagrebu posljednjih nekoliko godina”, kaže Sakoman, umirovljeni neuropsihijatar.


70.000 džointova na dan


U istom razdoblju potrošnja marihuane porasla je za 300 posto pa su Zagrepčani 2019. popušili 12 i pol tona marihuane što je, prema Sakomanu, 70 tisuća džointova na dan.


“Moguće, vrlo lako moguće. Možda sad dok klubovi nisu otvoreni, ali inače sigurno. Previše? Ha, mislim previše, najbolje bi bilo da nema ništa“, smatra Jakov.


Na kokain i marihuanu Zagrepčani su potrošili milijardu i 700 milijuna kuna, izračunao je Sakoman prema aktualnim cijenama u maloprodaji na crnom tržištu.


S druge strane policija je te iste 2019. u cijeloj zemlji zaplijenila gotovo 16 i pol kilograma kokaina te više od 2,2 tone marihuane.


Zagrepčani bi to potrošili za malo više od dva tjedna, a marihuanu popušili u dva mjeseca.


Tržište vrijedno 6,5 milijardi kuna


“Ja se ne bih usudio reći generalno da policija ne odrađuje svoj posao. Naravno, u manjim sredinama se neke stvari teže odrađuju nego u velikim gradovima, ali da se radi radi se”, smatra kriminalist Dubravko Klarić za Novu TV.


Na temelju zagrebačkih podataka Sakomanova računica kaže da se u cijeloj Hrvatskoj u godini potroši više od 6 i pol milijardi kuna na kokain i marihuanu.