Viktorija Ćurić

Sami obnovili svoju zgradu: “Znali smo da od tog zakona neće biti ništa”

Portal Novi list

Foto Screenshot N1

Foto Screenshot N1

Država i grad nisu napravili potrebno. Mi se nismo upustili u avanturu nego u ozbiljan posao, ispričala je Viktorija ĆurićStanari zgrade na adresi Jurišićeva 8 u Zagrebu sami su obnovili svoju zgradu nakon potresa, a sve je pokrenula Viktorija Ćurić.


Već nekoliko dana nakon potresa stanari su krenuli pribavljati sve potrebno za obnovu, a prvo su, iz pričuve sredili dva stubišta i dimnjake. To ih je stajalo oko 150.000 kuna.


“Kredit za pročelje se digao od 1.142.000 kuna, u hodu samo još nešto sami plaćali, dio na pričuvi smo potrošili na stubišta i dimnjake oko 150.000 kuna, a za stanove su ljudi privatno financirali”, ispričala je Viktorija Ćurić za N1.
Obnovljeni su i stanovi.


“Suvlasnici su se vratili za Božić i dočekali su ga u svojim stanovima. Nakon toga smo krenuli s pročeljem dvorišta i sada idemo s uličnim pročeljem. Riješili smo i puno toga u podrumu, hidroizolacije, mijenjanje žbuke, ojačali temelje, stubište smo sanirali, radili serklažu zabatnih zidova…”, objašnjava.


Viktorija Ćurić i njezina obitelj godinama su se bavili građevinom i ona sama ističe kako je ljudima, koji nisu te sreće, puno teže pokrenuti obnovu.


“Mislim da je jako teško jer ovdje radi cijeli tim bez obzira na to što smo mi u građevini. Ovdje je prošlo 30 stručnih osoba. Kada stavite skelu tek tada možete vidjeti što je ispod žbuke”, kaže.


“Ovo se ništa ne rješava čarobnim štapićem. Treba volja i morate znati da su vam život i karijera zapečaćeni, da nekad nećete moći spavati, da ćete biti iscrpljeni.


Država i grad nisu napravili potrebno, lako je prebacivati lopticu, ali ja volim ovaj grad. Rekla sam koliko god me to koštalo jedna zgrada će biti obnovljena. Institucije su vjerojatno nešto napravile, ali ne dovoljno”, govori i nastavlja:


“Krenuli smo s obnovom jer smo znali da od tog zakona neće biti ništa. Mi se nismo upustili u avanturu nego u ozbiljan posao. Nije lijepo, smatram da je Trg bana sjecište tradicija i kultura, da su se tu događale mnoge povijesne stvari i da ne mogu sjediti skrštenih ruku.


Želim da jedno dijete može tu jednog dana proći normalno, kupiti sladoled i da se može popiti kavica”, ispričala je Viktorija Ćurić za N1.