Afera Softver

SAFU se rješava osramoćenog HDZ-ovog ravnatelja: Utvrdili smo nepravilnosti oko nabave softvera

Portal Novi list

Tomislav Petric / Foto Zvonko Kucelin, Zadarski list

Tomislav Petric / Foto Zvonko Kucelin, Zadarski list

Prijedlog za razrješenjem Tomislava Petrica, zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti, šalju na Vladu RHNa današnjoj sjednici Upravnog vijeća Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) odlučeno je da će prijedlog za razrješenjem ravnatelja Tomislava Petrica, zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti, biti upućen na Vladu RH, priopćili su u petak iz tog tijela.


Podsjetimo HDZ-ovac Tomislav Petric uhićen je zajedno s bivšom HDZ-ovom ministricom i aktualnom članicom predsjedništva HDZ-a Gabrijelom Žalac zbog malverzacija teških 16 milijuna kuna pri nabavi softverskog rješenja za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.


Afera je nazvana Softver a akciju uhićenja pokrenuo je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom da je 85% iznosa ovog preplaćenog posla osigurala EU.


SAFU: Utvrdili smo nepravilnosti
Priopćenje SAFU-a prenosimo u cijelosti:


“Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) vodit će Josipa Herceg – Zeba, zamjenica ravnatelja.


SAFU je javna institucija koja u sustavu upravljanja, korištenja i kontrole Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova) ima ulogu jednog od Posredničkih tijela razine 2 (PT2) u dijelu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te je nadležna za provjeru izvršenja ugovornih obaveza korisnika bespovratnih sredstava te za kontrolu prihvatljivosti izdataka koji se sufinanciraju sredstvima EU temeljem potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.


Nažalost, u medijskom prostoru pojavljuje se mnoštvo neprovjerenih informacija, uništavajući tako povjerenje koje naši korisnici imaju u SAFU.


Svjesni smo specifičnosti tematike i procedura koje nisu poznate široj javnosti, no SAFU kao institucija i dalje nastavlja s obavljanjem svojih djelatnosti i zadataka na profesionalan način jer svatko od zaposlenika stručno obavlja svoj posao i nastavit će ga stručno obavljati, bez zastoja u funkcioniranju.


Sve dok su postupci nadležnih tijela u tijeku, ne možemo davati detaljne informacije, osim kako je predmetna nabava projekta ‘Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem’ u 2020. godini bila predmetom kontrole od strane SAFU-a (navedeno podrazumijeva provjeru je li postupak nabave proveden u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom), temeljem koje su utvrđene nepravilnosti u dijelu potencijalnog propusta utvrđivanja sukladnosti odabrane ponude s traženim tehničkim specifikacijama te nedostatnog revizijskog traga u pregledu i ocjeni ponuda.


Za predmetnu je nabavu SAFU 29. rujna 2020. godine donio Odluku o utvrđenim nepravilnostima u kojoj je odredio financijsku korekciju od 25% prihvatljive vrijednosti ugovorenog iznosa nabave, što iznosi 4.059.687,50 kuna vrijednosti predmetnog Ugovora”, navode u SAFU-u.


Optuženima jednomjesečni pritvor


Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je jučer da je pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica te poduzetnike Marka Jukića i Mladena Šimunca koje sumnjiči da su oštetili EU i RH za 1.8 milijuna eura.


EPPO je, ne priopćivši identitete uhićenika, izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhićeno u srijedu, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja.


Na ročištu je svima određen jednomjesečni pritvor, a sudac istrage Krešimir Devčić usvojio je prijedlog EPPO-a da se bivšu ministricu pritvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Jednomjesečni istražni zatvor je određen i ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavu Petricu te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marku Jukiću.


Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni.


Svima se na teret stavlja zlouporaba položaja i ovlasti.


Petricu je, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na to da je i dalje na čelu SAFU-a.


Za što se Žalac Petric i društvo točno terete


Ravnateljstvo policije je preciziralo da Žalac sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petrica za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunca za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukića za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.


Uz to, policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv Šimunčevih i Jukićevih tvrtki.


EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica MRRFEU-a te predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u MRRFEU-u te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.


Europski tužitelj je pojasnio da je povlašteni položaj osiguran prilagođavanjem Planova nabave MRRFEU-a za 2017. i 2018. u korist Šimunca i Jukića te njihovih tvrtki povećanjem planirane procijenjene vrijednosti nabave tog informatičkog sustava, mijenjanjem vrste i načina nabave te prilagođavanjem traženih tehničkih specifikacija programskog rješenja za potrebe MRRRFEU-a softveru koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju.


”Bivša ministrica je odlučila da će ga MRRFEU kupiti po cijeni znatno višoj od cijene koja se na tržištu može postići za izradu programa takvih tehničkih specifikacija i funkcionalnosti”, izvijestio je EPPO.


EPPO sumnja da je Žalac najprije tijekom 2017. donijela odluku o pregovaračkom postupku bez prethodne objave javnog poziva za podnošenje ponuda, precijenjene vrijednosti nabave u iznosu od 9.8 milijuna kuna, a u kojem su postupku na podnošenje ponude pozvane tvrtke povezane sa Šimuncem.


Koja je uloga Petrica u ovoj aferi


Kako bi osigurala nastavak postupak nabave bez objave poziva za nadmetanje, Žalac je, dodao je EPPO, koristeći autoritet ministrice MRRFEU-a i predsjednice Upravnog vijeća SAFU-a, zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave MFFREU-a financiranih iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave.


EPPO ističe da je Petric pristao na zahtjeve ministrice te da je od stručnih službi SAFU-a zatražio da u primjedbama maksimalno ublaže komentare na dokumentaciju o nabavi i ne navedu izrijekom kako nema temelje za provođenje pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva za nadmetanje zbog evidentne povrede Zakona o javnoj nabavi.


Nakon što je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave taj postupak nabave poništila zbog povrede Zakona o javnoj nabavi, Žalac i Petric su tijekom 2018. nastavili poduzimati radnje kako bi ugovor bio dodijeljen Šimunčevim tvrtkama, nadodao je EPPO.


Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je nakon toga tijelo državne uprave 2018. godine provelo prividno uredan natječaj precijenjene vrijednosti 13 milijuna kuna bez PDV-a, s rokom isporuke od 30 dana, pri čemu su tehničke i funkcionalne specifikacije nabave softvera preuzete iz postupka nabave iz 2017. godine.


Navedene specifikacije su na traženje Žalac i u dogovoru s Petricom prilagođene upravo softveru koji već imaju Šimunčeve tvrtke, dodala je policija.


Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu tijelu državne uprave u precijenjenom iznosu od 12.9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver koji su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.


Isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti


Ravnateljstvo policije je dodalo da su se na natječaj javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocijenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16.2 milijuna kuna, koja je i plaćena.


”S obzirom da je procjena maksimalne tržišne vrijednosti programa utvrđena u iznosu od 2.7 milijuna kuna s PDV-om, postoji sumnja da je u predmetnom pravnom poslu tijelo državne uprave sklopilo štetan ugovor kojim je isplatilo višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13.4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH”, zaključilo je Ravnateljstvo policije.


EPPO je priopćio da je nabava softvera bila dijelom (85 posto) financirana bespovratnim sredstvima EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te da su 16.2 milijuna kuna uplaćena na Šimunčev i Jukićev račun, a dijelom i podignuta u gotovini.