Vladi neugodno od pitanja

SAD: Milanoviću, jeste li terorist?

Dražen Ciglenečki

U NATO, kao i u Hrvatskoj, postoje četiri razine tajnosti dokumenata, a Zoran Milanović kao predsjednik Vlade ima mogućnost pristupa i najpovjerljivijim papirima, čija je oznaka – Cosmic Top SecretU Chicagu će se 20. i 21. svibnja održati 25. po redu NATO summit, a Hrvatsku bi na tom skupu, kojem je domaćin američki predsjednik Barack Obama, trebao predstavljati premijer Zoran Milanović. Ali, prije toga mora odgovoriti namjeravali li se za vrijeme boravka u SAD uključiti u terorističke aktivnosti ili, pak, organizirati prostituciju.


To su, naime, neka od pitanja na koja odgovaraju svi koji moraju imati vizu da bi mogli ući u Sjedinjene države. A unatoč povremenim pozitivnim signalima iz Washingtona, američke vlasti još nisu ukinule vize za hrvatske državljane.


U NATO, kao i u Hrvatskoj, postoje četiri razine tajnosti dokumenata, a Zoran Milanović kao predsjednik Vlade ima mogućnost pristupa i najpovjerljivijim papirima, čija je oznaka – Cosmic Top Secret. Dakle, NATO saveznici nesumnjivo vjeruju Milanoviću. No, istovremeno on mora popuniti standardni obrazac »ds 160« kako bi mu američko veleposlanstvo u Zagrebu izdalo vizu. Osim rutinskih osobnih podataka Milanović bi Amerikancima trebao otkriti i hoće li, ako ga puste na NATO summit, u njihovoj zemlji možda podmetati eksplozivne naprave.
– Kad putuju u SAD hrvatski vladini dužnosnici moraju imati odgovarajuće vize. Stoga moraju ispuniti i upitnik koji, bez iznimke, vrijedi za sve državljane, rekla nam je Anja Picelj Kosak, glasnogovornica američkog veleposlanstva.


Hrvatski premijeri i predsjednici koji su ranije službeno posjećivali SAD također su odgovarali na ova pitanja, međutim, u Banskim dvorima smatraju da je zbog specifične prigode, NATO summita, na kojem je jedna od tri glavne teme vojni angažman članica NATO u Afganistanu, ponižavajuće za Hrvatsku da Milanović bude u istom tretmanu.


»Ne radi se tu o bilo čijem osobnom egu. U Afganistanu trenutačno boravi 330 hrvatskih vojnika, a hrvatski premijer će u Chicagu sudjelovati u raspravama tijekom kojih će se moći čuti i vrlo povjerljive informacije. Zato je apsurdno da se prije toga mora izjašnjavati je li terorist ili krijumčar drogom«, objašnjavaju u Vladi veliku nelagodu koju im stvaraju spomenuta pitanja.


Više u tiskanom izdanju od srijede