Manji broj dužnosnika

Saborski zastupnici danas raspravljaju o prijedlogu izmjena zakona, koji će bitno promijeniti nadolazeće lokalne izbore

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Saborski zastupnici će također raspraviti i zaključak koji je predložio Most, a kojim bi Hrvatski sabor zadužio Vladu da mu u roku od 30 dana dostavi šestomjesečno izvješće o radu Nacionalnog stožera civilne zaštiteSaborski zastupnici u srijedu će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, vezano uz skore lokalne izbore, kojima se predlaže smanjenje broja lokalnih dužnosnika i posljedično osigurava ušteda od oko 100 milijuna kuna godišnje.


Slijedom tih zakona, u svibnju iduće godine birat će se 618 dužnosnika manje, a broj članova predstavničkih tijela smanjit će se za deset posto. Ukinut će se dužnosti zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim općinama i gradovima s manje od 35 tisuća stanovnika, dok bi oni koji ih imaju više od tog broja imali jednog zamjenika. Po dva zamjenika zadržale bi županije s više od 250 tisuća stanovnika, gradovi sjedišta županija te oni s više od 100 tisuća stanovnika.


Broj članova predstavničkih tijela, kojih se bira više od 8200, smanjio bi se za oko deset posto, pa bi tako u zagrebačkoj Gradskoj skupštini umjesto sadašnjih 51 sjedilo 47 zastupnika.
Saborski zastupnici će također raspraviti i zaključak koji je predložio Most, a kojim bi Hrvatski sabor zadužio Vladu da mu u roku od 30 dana dostavi šestomjesečno izvješće o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite, počevši od 18. ožujka.


Sjednica počinje u 9,30 sati.