Potrebna dvotrećinska većina

Kaos u Saboru, svi su tražili odgodu: ‘Ne možemo dopustiti da Ustav padne zbog sukoba dva ega’

P. N., Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snagaSaborski zastupnici danas raspravljaju o Vladinom prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, a da bi Sabor potvrdio tu odluku potrebna je dvotrećinska većina.


Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u jučer su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo. No, oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim. SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi. SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera, te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Već na početku rasprave zaredali su se zahtjevi za stankama, javlja televizija N1.


“Žrtva rata su prije svega ljudi, žrtva rata je često i istina. Svjedočili smo to u Domovinskom ratu. U rt u Ukrajini čitav svijet zna tko je napao, a tko brani svoju kuću. Ratovi često imaju još jednu žrtvu, a to je zakonitost i poštovanje prava. Ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak bude kolateralna žrtva ovog sukoba, ne možemo dopustiti da se provodi ovakav napad na demokratski pravni poredak. Ne možemo dopustiti da Ustav padne i da zbog sukoba dva ega dovedemo u pitanje što smo 30 godina gradili”, poručio je SDP-ov Peđa Grbin.


“Apsolutna pomoć Ukrajini, ali što se tiče obuke ne jer time crtamo metu na čelo našim građanima”, kazao je Marijan Pavliček iz Severenista.


“Ovdje se radi o prepucavanju predsjednika i premijera, a žrtva je Hrvatska. Ovdje se pokušava silovati Ustav. Veliko da za Ukrajinu i pomoć Ukrajincima, ali veliko ne ako se neće poštovati zakoni”, rekao je Dario Zurovec iz Fokusa.


“Mi smo tu žrtve obećanja bez pokrića. Dovedeni smo isključivo zahvaljujući Plenkoviću u pat poziciju”, poručio je HSS-ov Krešo Beljak.


HSLS-ov Dario Hrebak kazao je da je očito da će ovo pitanje podijeliti zastupnike. “Što nas zanima predsjednik, što nas zanimaju sukobi? Mi imamo jedini zadatak a to je pomoći onima koji se brane”, rekao je Hrebak.


Stanku je tražio i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta. “Tražimo stanku od ne 10 minuta nego od mjesec dana da ova dvojica s dva brda sjednu i razgovaraju, a ne da se ponašaju kao dva ovna. Mi smo se u stranci jasno izjasnili da smo za Ukrajinu, ali teško mi je da nas njih dvojica tjeraju na izjašnjavanje, a nisu se izjasnili kada je naša država bila napadnuta i uzeli pušku u ruku”, rekao je Mlinarić.


Za povredu poslovnika javio se Hrvoje Zekanović. “Ajmo pojednostaviti, ili se izjasnite za Ukrajinu ili na vrata stavite ovaj znak”, kazao je Zekanović, pokazavši papir na kojem je bilo ispisano ‘Z’.


Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata rekao je da traži tri dana stanke kako bi se o obuci ukrajinskih vojnika oglasio predsjednik Milanović, i to kad dobije pisani zahtjev od Vlade. “Nisam vidio da je predsjednik dobio išta, osim što se piše u medijima. Nećemo dopustiti da se itko ponaša kao Putin, kao što to radi Plenković u Hrvatskoj. Neće proći”, dodao je Hajduković.


Ponovno se javio Zekanović. “Zanimljivo je da u sabornici nema zastupnika Mosta. Nema ih nikada kada se raspravlja o važnim stvarima”, rekao je Zekanović.


Stanku je zatražio i Emil Daus iz IDS-a. “Mi smo na strani Ukrajine od prvog dana, ali zbunjuju nas oprečna mišljenja premijera i predsjednika. IDS nije ping-pong loptica s kojom će se igrati. Pozivam premijera i predsjednika da prestanu zbog osobnog animoziteta nanositi štetu Hrvatskoj i da se prestanu ponašati kao dva tinejdžera koji su posvađani oko iste djevojke”, kazao je Daus.


“Ova procedura je apsolutno u skladu s Ustavom i više od 20 godina prakse Ureda Vlade i Ureda predsjednika. Uvijek na isti način i po istoj proceduri je vođen ovakav postupak. Pokušaj oporbe da se iza tobožnje neustavnosti dolazi do razotkrivanja i neodstatka empatije prema žrtvama u Ukrajini”, poručio je HDZ-ov Branko Bačić.


Stanku je tražio i SDSS-ov Milorad Pupovac. “Što se tiče solidarnosti i pomoći u svim oblicima kojima možemo pomoći, mi ćemo biti uz tu pomoć. Svaka vrsta pomoći koja neće ugroziti sigurnost ove zemlje treba dobiti podršku. Imamo obezu da je mir potreban ne samo Hrvatskoj nego eurpi i svijetu, a ovaj rat ima priliku da taj miru ugrozi”, rekao je Pupovac.


Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.


Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.


U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina.


“Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj”, objasnio je ranije premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.


Mostovci u današnjoj raspravi u sabornici ne sudjeluju. Kažu kako smatraju da je tema stavljena na dnevni red protuustavno.


“Čemu sudjelovati u raspravi koja za nas ne postoji? Dakle, ona je nametnuta u Saboru mimo Ustava, a mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića, koji je svašta naobećavao u Bruxellesu, bez da se dogovorio s onim s kojim se trebao dogovoriti”, izjavio je novinarima izvan sabornice Nikola Grmoja (Most).


Pozvao je predsjednike Republike i Vlade da se dogovore jer, kaže, Most jest za pomoć ukrajinskom narodu, ali na ustavan način.