Sabor

Izjašnjavanje o rebalansu proračuna: Odbijeno svih stotinjak amandmana oporbe

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U četverosatnom izjašnjavanju nije prihvaćen ni jedan amandman klubova Mosta i ZLB, Mostovih zastupnika Mire Bulja, Ante Kujundžića, Marina Miletića i Nikole Grmoje, ali ni Boške Ban Vlahek (SDP), Vesne Vučemilović (DP), Katarine Peović (RF)Vladini predstavnici nisu u četvrtak prihvatili ni jedan od stotinjak amandmana koje su na rebalans državnoga proračuna podnijeli oporbeni zastupnici i klubovi.


U četverosatnom izjašnjavanju nije prihvaćen ni jedan amandman klubova Mosta i ZLB, Mostovih zastupnika Mire Bulja, Ante Kujundžića, Marina Miletića i Nikole Grmoje, ali ni Boške Ban Vlahek (SDP), Vesne Vučemilović (DP), Katarine Peović (RF).


Posljednji amandman kojeg je Vladin predstavnik danas odbio bio je Buljev da država izdvoji deset milijuna kuna za sanaciju odlagališta Crno Brdo kod Biljana Donjih u Zadarskoj županiji.
Sredstva su planirana sukladno preuzetim obvezama, kratko je objasnio Vladin predstavnik, kojem Bulj nije mogao odgovoriti jer ga danas nije bilo u Sabornici.


Iako je Vlada odbila oporbene amandmane, teoretski postoji mogućnost da neke od njih u petak, na glasovanju, prihvate zastupnici.


Promjene u zastupničkim klupama


Sabor je u četvrtak, bez rasprave, saslušao izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o šest zahtjeva za mirovanjem, odnosno aktiviranjem mandata.


HDZ-ovi zastupnici Anđelko Stričak i Ivan Celjak izabrani su za župane, IDS-ov Tulio Demetlika za zamjenika župana, a Tomislav Tomašević za zagrebačkog gradonačelnika, što su dužnosti nespojive sa zastupničkom, pa će umjesto njih u Sabor njihove zamjene.


To su Nadica Dreven Budinski, Marin Piletić, Emil Daus i Urša Raukar.


U Sabor se vraća Dario Zurovec (Fokus), a odlazi njegova zamjena Davor Nađi.


Nakon što je izgubio izbore, mandat želi aktivirati i bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (NZ), pa zastupničke klupe napušta SDP-ova Martina Grman Kizivat (SDP) koja ga je mijenjala.


Habijan potpredsjednik Antikorupcijskog vijeća


Te su rošade dovele i do desetak promjena u sastavima saborskih odbora, ponajviše zbog odlaska Stričaka i Celjaka.


Umjesto Stričaka, novi potpredsjednik Odbora za obranu je Ante Deur (HDZ), u Odbor za unutarnju politiku mijenja ga Maja Grba Bijević (HDZ), a u Odbor za Ustav, umjesto Celjaka ulazi Nikola Mažar (HDZ) itd.


Ivan Radić (HDZ), koji je izabran za osječkog gradonačelnika, više neće biti potpredsjednik Antikorupcijskog vijeća, zamijenit će ga Davor Habijan (HDZ).


Sabor će odluke MIP-a potvrditi u petak.