Amandmani na proračun

Sabor: Više sredstava za stipendije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa

Hina

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLVladini predstavnici u utorak su u Saboru od stotinjak amandmana vezanih uz ulaganja u znanost i obrazovanje prihvatili njih četiri, HDZ-ovih Darka Sobote i Damira Habijana te Marine Opačak Bilić (NZ) koja je tražila više sredstava za stipendije studentima slabijeg ekonomskog statusa.


“Sredstva će biti od velikog značaja za mlade ljude koji žele napredovati i koji se žele školovati”, istaknula je Opačak Bilić zadovoljna što je prihvaćen njezin amandman u izmijenjenom obliku.


Istaknula je kako će povećanjem sredstava od 600.000 eura svaki od 12.000 studena slabijeg socio-ekonomskog statusa dobiti povećanje stipendije za 50 eura.
Prihvaćena su dva amandmana Darka Sobote da se za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u idućoj godini izdvoji 300.000 eura, a u 2025. godini 4,7 milijuna eura, dok za učenički dom u Koprivnici iduće godine milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura. Prihvaćen je i Habijanov amandman da se redovna djelatnost Sveučilišta Sjever pojača za 2,5 milijuna eura, a Habijan je pojasnio kako su ta sredstva bitna za rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koje je Vlada darovala za provođenje nastave i znanstveno-istraživačkih djelatnosti tog Sveučilišta.


Nezadovoljstvo činjenicom da je Sveučilište Sjever dobilo ta sredstva izrazila je Katarina Peović (Radnička fronta) koja je rekla kako se radi o instituciji koja, smatra, ide prema privatizaciji “znanstvenog svijeta”. Habijan joj je poručio da uime svih studenata i profesora na tom Sveučilištu očekuje njezinu  ispriku.


“Ovako govoriti o ljudima koji tamo rade, o studentima koji tamo pohađaju fakultet od jedne profesorice na Sveučilištu u Rijeci – ne bih očekivao”, poručio je.


Odbijeno da se 300 tisuća eura izdvoji za tečaj hrvatskog za strance


Vladini predstavnici odbili su ostale oporbene amandmane koje se odnose na znanost i obrazovanje, a među njima i kluba Možemo koji su tražili da se 300.000 eura izdvoji za tečaj hrvatskog jezika za strance u RH.


Urša Raukar Gamulin (Možemo) upozorila je da se, prema projekcijama Hrvatske udruge poslodavaca, očekuje da će iduće godine biti izdano 200.000 dozvola za strane radnike a do 2030. se u našoj zemlji očekuje 400 do 500.000 stranih radnika.


Ustvrdila je kako nemamo nikakvu imigracijsku politiku i nikakvu svijest da naša zemlja već danas ovisi o stranim radnicima koji su potplaćeni. Poručila je i da strane radnike treba integrirati u naše društvo, a to se može tako da nauče i naš jezik.


Sluha nije bilo ni za amandmane SDP-ove Sabine Glasovac koja je tražila više sredstava za stručnu pedagošku-psihološku pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola, sufinanciranje provođenja izvan nastavne aktivnosti građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama kao i povećanje sredstava za programe poboljšanja studentskog standarda.