Sabor

U vrgoračkom kraju poplavom uništeni nasadi jagoda i povrća

Hina

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Po riječima Jure Brkana, 30-ak kuća je prometno odsječeno, a 10-ak kuća je poplavljeno i stalno se pojavljuju novi izvori. Napomenuo je kako se na tom području na tri polja nalazi 41 proizvođač s oko 1,4 milijuna sadnica jagodaHDZ-ov saborski zastupnik Jure Brkan upozorio je u petak, u slobodnim govorima u Saboru, na problem poplave u vrgoračkom kraju te uništene nasade jagoda i povrća, jer je zbog velike količine padalina i izlijevanja rijeka proteklih dana poplavljena površina od oko 1500 hektara.


Po njegovim riječima, 30-ak kuća je prometno odsječeno, a 10-ak kuća je poplavljeno i stalno se pojavljuju novi izvori. Napomenuo je kako se na tom području na tri polja nalazi 41 proizvođač s oko 1,4 milijuna sadnica jagoda. Najavio je kako se spremaju mjere potpore, a očekuje se i proglašenje elementarne nepogode kako bi se sanirale njezine posljedice. Naglasio je važnost partnerskog odnosa u zaštiti života i imovine građana te zahvalio svim službama na požrtvovnom radu u pomoći tamošnjem stanovništvu.


Silvano Hrelja  (Klub HSS-HSU) osvrnuo se na najavu smanjenja kapaciteta domova za starije i nemoćne iduće godine za trećinu upozorivši kako se nije ništa učinilo  od  tragedije u Andraševcima kada je u jednom takvom domu u požaru, prije gotovo godinu dana smrtno stradalo nekoliko korisnika.  Upozorio je kako najavljeno smanjenje kapaciteta za sobom povlači i povećanje troškova što stavlja korisnike i članove njihovih  obitelji pred dodatne probleme. Hrelja smatra kako je potrebno provesti kategorizaciju domova i vidjeti što se može učiniti.
Napomenuo je kako u Hrvatskoj djeluje 458 domova za starije i nemoćne s kapacitetom od 10 826 korisnika, no da postoji i 51 ilegalni dom za starije koji unatoč tome još uvijek radi, a upitao se i gdje je tu autoritet pravne države. “Takvo stanje predugo traje”, poručio je Hrelja.