Danas glasanje

Sabor skoro cijelu noć raspravljao o pobačaju. Zekanović pričao o rasnim zakonima, Mlinarić o – četnicima

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog je podržala cijela lijevo-liberalna oporba, što je s desnice protumačeno kao stjecanje političkih bodova na slučaju trudne Mirele ČavajdeDo četiri sata u petak ujutro potrajala je saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji je oštro napala desna oporba tumačeći da negira pravo na život nerođene djece, dok je HDZ poručio da ga neće podržati jer je prijedlog “nedorečen i nekvalitetan”.


Ovo je pamflet za javno prepucavanje i parazitiranje na osjetljivoj društvenoj temi, poručila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) tijekom gotovo devetosatne rasprave o zakonskom prijedlogu koji, po riječima Sabine Glasovac (SDP), osigurava dostupan i besplatan pobačaj.


Prijedlog je podržala cijela lijevo-liberalna oporba, što je s desnice protumačeno kao stjecanje političkih bodova na slučaju trudne Mirele Čavajde koja je svoje iskustvo s nefunkcioniranjem sustava ovih dana iznijela u javnosti.
Nezavisna Marijana Petir (Klub HDZ-a) predlagatelja je prozvala da “pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život”, dok je Stipe Mlinarić (Domovinski pokret) upitao koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu.


Nezavisni Hrvoje Zekanović usporedio je predloženo s rasnim zakonima Adolfa Hitlera.


“Vi ste na strani zla”, poručio je Zekanović predlagatelju, a prozvao je i zastupnike Mosta da sedam godina šute o ovom pitanju. “Sada će pokušati obmanuti javnost i prikazati se kao pro-liferi, a to nisu”, rekao je Zekanović i demonstrativno napustio sabornicu na samom početku rasprave.


Benčić: Embriji i fetusi nisu osobe


Desni dio oporbe isticao je da život počinje začećem, a pobačaj ne smije biti preventivna mjera.


Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) im je poručila da hrvatski pravni sustav embrije i fetuse ne tretira kao osobe.


“Fetus nema OIB, adresu, ime i prezime. Zato nema ni zaštitu države koju imaju osobe”, ustvrdila je Benčić.


Premijera Andreja Plenkovića prozvala je da pet godina odbija izvršiti obavezu prema rješenju Ustavnog suda i donijeti novi zakon o pobačaju jer “ovakva rasprava u HDZ-ovim redovima ne odgovara njegovom umivenom briselskom licu u trenutku kada želi postati šefom EPP-a”.


Reagirajući na informaciju da četiri bolnice u Slavoniji i KB Sveti Duh u Zagrebu nemaju dostupan pobačaj jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti, Anka Mrak Taritaš (GLAS) pozvala je premijera i ministra zdravstva Vilija Beroša da osiguraju funkcioniranje sustava.


“Pravo ginekologa na priziv savjesti ne smije ugrožavati pravo žene na pobačaj. Država mora osigurati pobačaj u javnozdravstvenim ustanovama”, poručila je Mrak Taritaš.


“Zašto netko specijalizira ginekologiju, ako zna da neće raditi pobačaje?”, upitala je.


Karlić (HDZ): Zašto bi HZZO plaćao pobačaj zdravoj i normalnoj trudnici?


Peđa Grbin (SDP) je ustvrdio da su u raspravi suprotstavljena tri svjetonazora – onih koji su za pravo žene na izbor, onih koji to negiraju i onih koji nemaju stav. “Ova priča neće nestati dok pravo na izbor ne postane sveto pravo hrvatskog zakona i Ustava”, poručio je Grbin.


Mireli Čavajdi moramo biti zahvalni jer je osvijestila koliko u Hrvatskoj ne funkcionira sustav, koliko se zakonski okvir ne provodi u praksi, istaknula je Dragana Jeckov (SDSS).


Urša Raukar (Možemo!) istaknula je poraznu činjenicu da se u hrvatskim bolnicama kiretažu obavlja bez anestezija, na živo, kao kazna ženama za pobačaj. Ginekolozi još urlaju na žene u takvim situacijama, ustvrdila je Raukar zatraživši da bolnice osiguraju ginekologe i anesteziologe bez priziva savjesti.


Mladen Karlić (Klub HDZ-a) predloženi je zakon ocijenio nedorečenim, nekvalitetnim i neusuglašenim s rješenjem Ustavnog suda.


“Nećemo prihvatiti ovaj prijedlog zakona, kojemu je cilj bio napraviti polarizaciju i iskoristiti nesretnu sudbinu jedne trudnice koja ima problem u 27. tjednu trudnoće, a ne s pravom pobačajem”, poručio je Karlić.


Ustvrdio je da 44 godine star zakon o pobačaju nije savršen, ali ga nije promijenio ni SDP dok je bio na vlasti te je pozvao oporbu da ne provlači tezu da se ukidaju prava žena.


SDP-ov zakonski prijedlog ocijenio je manjkavim jer ne razrađuje prekid trudnoće u kasnoj fazi, fizičke i psihičke posljedice tog čina, edukaciju i prevenciju, a sporno mu je i da se predlaže besplatan pobačaj, odnosno da ga financira obavezno zdravstveno osiguranje.


“Zašto bismo svi mi plaćali prekid trudnoće zdravoj i normalnoj trudnici?”, upitao je Karlić.


Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je kako na kraju proizlazi da je pitanje pobačaja najbolje bilo riješeno u socijalizmu. “I to će nam reći HDZ”, zaključio je.


Dsnas glasanje


Saborski zastupnici ovotjedni rad zaključit će u petak glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima su vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.


Sabor će glasovati i o dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora, koje su odvojeno podnijeli saborski klubovi Mosta te lijevo-liberalnih stranaka.


Da bi im to pošlo za rukom, inicijative treba podržati najmanje 76 zastupnika, tako da je malo izgleda da će oporbi to poći za rukom.


Iz vladajućeg HDZ-a istaknuli su da je parlamentarna vladajuća većina dokazano stabilna, a inicijative da se raspusti Sabor besmislene i bespredmetne.


U ostalo, zastupnici će glasovati i o zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine.


Prema tom zakonu, od 5. rujna ove godine cijene će biti istaknute i u kunama i u eurima, a dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu.


Ministar financija Zdravko Marić naveo je ranije da će uvođenje eura donijeti niz benefita od eliminiranja tečajnog i kamatnog rizika, do višeg kreditnog rejtinga i manje premije rizika, te da je napravljeno mnogo kako bi se negativni efekti sveli na najmanju mjeru.


Prije glasovanja u podne, zastupnici će raspraviti prijedlog zakona o provedbi EU uredbe o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovorenih strana.