Oporba u akciji

Burno u Saboru: “Stožer se distancirao od zakona, odlazak na izbore iz izolacije opasan po zdravlje”

Hina

Zeljko Reiner, Arsen Bauk. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Zeljko Reiner, Arsen Bauk. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

"Struka je rekla da oni koji su u samoizolaciji i izlaze van su maltene bioteroristi, odredila da su oni ozbiljna prijetnja i počela ih kažnjavati, a onda je stranka odredila da bi trebalo ići na izbore", ustvrdio je Bauk.Saborska oporba u utorak je problematizirala izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da će na skore izbore moći i osobe u samoizolaciji navodeći da Nacionalni stožer civilne zaštite odluke donosi pod utjecajem politike.


Arsen Bauk, iznoseći stajališta Kluba zastupnika SDP-a,  ustvrdio je da svakodnevno svjedočimo “zlostavljanju struke ‘od strane’ stranke”, referirajući se na odluke Nacionalnoga stožera civilne zaštite.


“Struka je rekla da oni koji su u samoizolaciji i izlaze van su maltene bioteroristi, odredila da su oni ozbiljna prijetnja i počela ih kažnjavati, a onda je stranka odredila da bi trebalo ići na izbore”, ustvrdio je Bauk.
“Bit će kako struka odluči postalo je bit će kako stranka odluči”, rekao je Bauk i ocijenio da se time nepovratno urušava autoritet stručnjaka i povjerenje u njihove odluke.


“Najveća opasnost je da dobre odluke koje Stožer donosi ljudi počnu gledati s prijezirom jer ih smatraju političkim odlukama”, zaključio je i pozvao “stranku da prestane zlostavljati struku”.


Tomislav Žagar (Klub zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike) ocijenio je Capakovu izjavu o izlasku na izbore osoba u samoizolaciji opasnom sa stajališta sigurnosti zdravlja građana i poštivanja pravila.


Podsjeća pritom da su mnogi građani platili kaznu zbog kršenja samoizolacije. “Možemo zaključiti da se Stožer distanciorao od zakona i od struke, pa možemo reći i od logike, a jedino se nije distancirao od stranačke pripadnosti, ta poruka je opasna”, ustvrdio je Žagar.


Zastupnik Ivan Pernar sve je pak nazvao ‘lakrdijom’ u režiji HDZ-a.


Branko Bačić (Klub HDZ-a) istaknuo je da, kad je u pitanju struka i kad je u pitanju politika, Hrvatska se uspješno nosi s koronakrizom i primjer je brojnim drugim državama.


“Da smo slušali SDP onda struka ne bi upravljala ovom krizom a onda bi se politika urušila, i to je očit bio cilj SDP-,a da se proglasi izvanredno stanje i dvotrećinskom većinom donose odluke a nakon toga bi Hrvatska završila tamo gdje su završile mnoge druge države koje su upravljanje krizom dale u ruke samo politici”, rekao je Bačić.


Bačić je postavio i pitanje oporbi koji su im prikladni datumi za održavanje izbora u Hrvatskoj . “Ako se plašite izbora plašite se preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku”, poručio je oporbi.


Stjepan Čuraj (Klub zastupnika HNS-a) ustvrdio je da bi se oporba “digla na zadnje noge” i kada bi vladajuća većina rekla da ne želi održati izbore zbog sigurnosti.


Pitanje nije održati izbore ili ne, već samo kada ih održati, poručio je.