Neopravdani izostanci

21 zastupnik dobit će po džepu: Markirante predvodi Bernardić, evo koliko će mu skinuti s plaće

Dražen Ciglenečki

Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

Saborske zastupnike se ponovo novčano kažnjava zbog neopravdanog izostanka s parlamentarnih sjednicaZAGREB – U Saboru su prije mjesec dana ukinute sve epidemiološke mjere, a slijedom toga se ponovo novčano kažnjavaju zastupnici koji neopravdano izostanu sa svog posla.


Zastupnicima doista nije preteško opravdati nedolazak na saborsku sjednicu, dovoljno je i da se »pokriju« nekim političkim sastankom koji se baš u to vrijeme održavao, ali svejedno uvijek bude onih kojima Odbor za izbor i imenovanja uskrati dio mjesečnog paušala, koji iznosi 1.500 kuna.


Sabornica je uglavnom, osim u vrijeme glasovanja, poluprazna, ali u pitanju su mahom opravdani izostanci. Kada zastupnik ne ponudi nikakav valjan odgovor zašto ga jedan dan nije bilo na plenarnoj sjednici, gubi 150 kuna od paušala.
U svibnju je Sabor zasjedao 12 dana, a, navodi se u jučerašnjoj odluci Odbora za izbor i imenovanja, bez određenog dijela primanja ostao je 21 zastupnik.


Davora Bernardića, Vesne Nađ i Rajka Ostojića iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati, te HDZ-ovca Radoja Vidovića, izabranog u 11. jedinici, nije u Saboru bilo pet dana i to ih je, jer nisu imali opravdanje, koštalo po 750 kuna.


Bit će im, dakle, isplaćena samo polovina paušala. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković (HDZ) i njegov kolega iz Nove Gradiške, nezavisni Vinko Grgić, četiri dana u svibnju imali su važnijeg posla nego ići u Sabor, ali nisu dostavili adekvatno objašnjenje i zato im je uskraćeno po 600 kuna.


Među »markirantima« je najviše bilo zastupnika HDZ-a i iz Kluba Socijaldemokrata. Zanimljivo, na popisu su sva tri saborska Vidovića, osim Radoja i Davorko i Franko. S druge strane, iz, recimo, SDP-a, Domovinskog pokreta i Kluba zeleno-lijevog bloka svi su uvijek bili na broju ili su svoj nedolazak barem uvjerljivo opravdali.


Inače, maksimalna kazna ne može prijeći iznos paušala. Znači zastupnik koji se cijeli mjesec ne bi pojavio na sjednici Sabora, a ne bi se za to opravdao, svejedno bi ostao bez 1.500 kuna, koliko i onaj koji bi izostao deset dana.