Smjena nije prošla

Sabor je glasao: Blaženka Divjak ostaje ministrica u Vladi Andreja Plenkovića

P. N.

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Ukupno 55 zastupnika je glasovalo za njezin opoziv, a 77 je bilo protiv tog prijedloga, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Time se potvrdilo da HNS i dalje ostaje u Vladi Andreja Plenkovića, kao i da vladajući i dalje imaju stabilnu većinu u Hrvatskom saboruBlaženka Divjak ostaje ministrica obrazovanja!


Saborski zastupnici su upravo glasali o nepovjerenju ministrice te je 55 zastupnika glasovalo za njezin opoziv, a 77 je bilo protiv tog prijedloga, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.


Time se potvrdilo da HNS i dalje ostaje u Vladi Andreja Plenkovića, kao i da vladajući i dalje imaju stabilnu većinu u Hrvatskom saboru.
Saborska rasprava o izglasavanju nepovjerenja ministrici Divjak je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, a premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi, kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.


Vlada je tada odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja mistrici Divjak, a sada je taj stav potvrđen i na glasovanju o opozivu.


Prije glasanja više je klubova zatražilo stanku.


Krešo Beljak je tražeći stanku HNS-ovcima poručio da za vrijeme stanke dobro razmisle jer imaju priliku da sami sruše HDZ-ovu vladu. Rekao je da stranka koja je srušila samu sebe ne mora više upropaštavati Hrvatsku, misleći na HNS.


Za stanku se javio i Milorad Batinić iz HNS-a, stranke iz čije je kvote Divjak ministrica. Oporbu je nazvao politikantima i rekao i da ih dobar dio rasprave nije bilo u sabornici. 


Stanku je tražio i Hrastov Hrvoje Zekanović.


On je rekao kako ga zanima je li Plenković bio mudar i rekao svojim zastupnicima da ne podrže Divjak i da tako može složiti svoje liste na prijevremenim izborima, ili im je rekao da podrže “ovu srpsko-hrvatsku koaliciju”. Plenkovića je nazvao oholim.


Stanku je zatražio i Mostov Stipe Sladoljev.


Bernardić je rekao da su od obrazovne reforme ostali samo jeftini tableti od kojih pola ne radi i da to nije rekao on, nego da su to rekli učitelji u najdužem štrajku u povijesti. Citirao je i izjave članova vladajuće koalicije koji su kritizirali Divjak.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči glasanja Divjak zatražio je stanku, da bi, kako je rekao, konstatirao ono što svi znaju – da obrazovna reforma ne postoji.