Žele svaki dan

Sabor će se sastajati samo tri dana u tjednu, oporba s time nikako nije zadovoljna

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nema potrebe da se Sabor sastaje svakoga dana, kako traži SDP, jer se svi prijedlozi stižu raspravljati u normalnom ritmu, smatra Branko BačićZAGREB – Klub zastupnika SDP-a i njegov predsjednik Arsen Bauk zatražili su od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da se nastavi aktualna, 16. sjednica Hrvatskoga sabora koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja, te da Sabor zbog epidemije koronavirusa zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka.


SDP podsjeća da se na dnevnom redu 16. sjednice Hrvatskog sabora nalazi još 81 neraspravljena točka te da je Klub zastupnika SDP-a u petak, 27. ožujka u saborsku proceduru uputio još devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi koje bi čim prije trebalo raspraviti na plenarnoj sjednici.


Zbog toga, SDP predlaže da se na sjednici Predsjedništva Sabora, zakazanoj za 1. travnja donese odluka da se sjednica nastavi, da se plenarna sjednica održava do daljnjeg svaki tjedan od ponedjeljka do petka, da prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imaju točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom, da se broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja plenarne sjednice određuje po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu, a da se sjednice radnih tijela u izvanrednim okolnostima mogu održavati i putem videokonferencija.


Potrebne rasprave
Kako je poznato, prošlog tjedna vodila se polemika oko toga treba li Sabor normalno zasjedati i za vrijeme krize s koronavirusom, a nakon što je Vlada, odnosno Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio pojačane ovlasti bez izjašnjavanja Sabora o tome, oporba je negodovala. I predsjednik Zoran Milanović založio se da Sabor nastavi normalno raditi i činiti sve za što je ustavno zadužen.


– Sabor se treba sastajati, treba normalno raditi, a što je najvažnije treba održavati i normalne rasprave o svim točkama – rekao nam je zastupnik SDP-a Gordan Maras.


Iako je ona osobno u samoizolaciji, zastupnica Mosta Ines Strenja izjavila je da je protiv toga da “država orwellovski kontrolira građane”, iz čega je jasno da i Most želi redovno sazivanje sjednica, odnosno svoje redovno sudjelovanje u raspravama i donošenju odluka. Mirando Mrsić iz Demokrata također drži da se Sabor treba redovno sastajati i raspravljati o bitnim zakonima za savladavanje epidemije.


– Za sada ne postoje razlozi za suspenziju rada Sabora, a što se tiče glasanja ono se može organizirati i elektronski, online, jer ionako ne mogu svi zastupnici istovremeno biti u dvorani – kaže Mrsić.


Sve se stiže


Šef kluba HDZ-a Branko Bačić potvrdio nam je da zasad od online glasanja nema ništa, jer nema potrebe za tim s obzirom na to da zastupnici u srijedu normalno dolaze na posao, ponovno u zgradu Ine u Šubićevu. Ako bude potrebno, i to se može organizirati, ali zasad to nije slučaj, objašnjava.


“Do kraja tjedna očekuje se novi paket Vladinih mjera za gospodarstvo, a ovisno o tome vidjet će se i hoće li se Sabor sastati i početkom idućeg tjedna. Nismo planirali sastajati se u Velikom tjednu, jer to ni inače nije bilo praksa, ali s obzirom na ove Vladine prijedloge, vjerojatno ipak hoćemo”, kaže Bačić.


Po njemu nema potrebe da se Sabor sastaje svakoga dana, kako traži SDP, jer se svi prijedlozi stižu raspravljati u normalnom ritmu, a stranački stav HDZ-a na tu temu može se očekivati danas tijekom dana, dok će se Predsjedništvo Sabora izjasniti uoči sjednice, u srijedu ujutro.


Sanacija zgrade Sabora u tijeku


U zgradi Sabora u tijeku je sanacija oštećenih dimnjaka, krova i klima komore, potvrdili su u ponedjeljak iz Sabora. U glavnoj zgradi oštećeni su krov i dimnjaci, tavan te 3. i 4. kat, dok je zgrada u Demetrovoj ulici prošla bez većih oštećenja, pa će u nju biti prebačen dio službenika Sabora.


Iz Sabora su potvrdili da su glavnu zgradu na Markovu trgu pregledali statičari i druge nadležne tehničke službe već na dan potresa, no i nadalje se konzultiraju oko detaljnih pitanja potrebnih sanacija.