Skandalozni govor

SABA osuđuje izjavu Tajanija, proziva Vladu zbog negiranja antifašizma

Alan Srčnik

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

SABA pita Vladu što je do sada učinjeno po tom pitanju, optužujući je kako je »zbog toleriranja revizionizma i negiranja antifašističke borbe dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiracije na hrvatske teritorije«ZAGREB Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) osudio je u utorak izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o »talijanskoj Istri i Dalmaciji«, te prozvao hrvatsku Vladu da je tolerirajući povijesni revizionizam i negirajući antifašističku borbu omogućila talijanskoj iredenti da javno prisvaja hrvatske teritorije.


Savez antifašista Istre i SABA u priopćenju naglašavaju kako je vrijeme da se »prestane manipulirati s objektivnom poviješću i diskvalifikacijama antifašističkih boraca, koji su svojom žrtvom za nacionalnu i socijalnu slobodu odlučili o končanoj sudbini hrvatskih državnih granica«.


SABA pita Vladu što je do sada učinjeno po tom pitanju, optužujući je kako je »zbog toleriranja revizionizma i negiranja antifašističke borbe dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiracije na hrvatske teritorije«.
U priopćenju se upozorava kako su državna tijela i njihovi dužnosnici osudili isključivo i samo izjavu Tajanija koji je nedvosmisleno ustvrdio da su Istra i Dalmacija talijanske. No, antifašisti kontinuirano upozoravaju hrvatska državna tijela na »neofašističku iredentističku kampanju osvetničkog revizionizma«.


»Talijanski revizionisti dnevno manipuliraju i inficiraju neupućenu javnost putem školskih programa, brojnim izdavačkim krivotvorinama, snimaju filmske pamflete. Redovito se održavaju opijela u Talijanskom parlamentu, RAI 1 u emisiji ‘Mangiafuoco’ svu krivnju za ratna stradanja baca na istarske partizane i Tita koji su im oteli Istru i Dalmaciju«, ističe SABA i pita zašto su o svemu tome hrvatska diplomacija, aktualna vlast i mediji do sada šutjeli.


SABA je priopćenje zaključila pitanjem – »Jesu li Istru i Dalmaciju Hrvatskoj vratili Titovi partizani?«.