Konzervativci

Ruža ne želi Pauletića kao svog zamjenika u Saboru, on ima plan kako da u tome uspije

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Pauletića se može preskočiti samo ako on na to pristane. Ako ne želi ići u Sabor, Pauletić će morati dati ostavku na dužnost zastupnika ili će aktivirati mandat i zatim ga staviti u mirovanjeKonstituirajuća sjednica Sabora sve je bliža, ali još se ne zna tko će biti zamjenik Ruže Tomašić koja je osvojila zastupnički mandat, ali namjerava još neko vrijeme ostati u Europskom parlamentu. Ruža Tomašić je na koalicijskoj listi predvođenoj Domovinskim pokretom u desetoj jedinici dobila uvjerljivo najviše preferencijskih glasova, 41,91 posto, i tu nije bilo dileme.


No, ona je odredila da će do lipnja iduće godine biti europska zastupnica, pa je, makar do tada, netko treba mijenjati u Saboru. Robert Pauletić iz Domovinskog pokreta dobio je također preko deset posto preferencijskih glasova, 19,79, precizno 3.907 glasova.


To znači da zamjenik Ruže Tomašić može biti jedino Pauletić. Međutim, u Hrvatskoj konzervativnoj stranci, koje je Ruža Tomašić članica, krivo su protumačili Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i odlučili da će nju zamijeniti njihov Marko Milanović Litre s 19 preferencijskih glasova (0,09 posto).
Spominjao se i nekakav dogovor na razini koalicije o tome da će izabrane zastupnike mijenjati kandidati stranke kojoj oni pripadaju. Pauletić, naravno, može poštovati taj dogovor, ali Zakon je apsolutno na njegovoj strani.


»Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje«, glasi ključan dio 42. članak Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.


Bilo je i u prošlom sazivu Sabora nekih nedoumica o zamjeniku zastupnika, posebno kada je Branimir Glavaš iz HDSSB-a htio zamrznuti svoj mandat, pa se ovom temom bavio Odbor za zakonodavstvo.


To tijelo je zaključilo da nema potrebe za davanje vjerodostojnog tumačenja jer je iz Zakona sve jasno. Sabor je temeljem toga u svibnju 2018. usvojio Odluku prema kojoj je »nedvojbeno da se na određivanja zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijskom glasovanju«.


»Da je zakonodavac htio da zamjenika izabranoga zastupnika određuje politička stranka, izostavio bi riječi na odgovarajući način se primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijalnom glasovanju«, navodi se u saborskoj odluci.


I Žarko Tušek, koji je vodio Mandatno imunitetno povjerenstvo, pa dobro poznaje ovu materiju, potvrdio nam je da je u ovom slučaju Pauletić taj koji može zamijeniti Ružu Tomašić.


Pauletića se može preskočiti samo ako on na to pristane. Ako ne želi ići u Sabor, Pauletić će morati dati ostavku na dužnost zastupnika ili će aktivirati mandat i zatim ga staviti u mirovanje.