Svečano

RUČAK U ESPLANADI Terezina izvedba Larine pjesme oduševila Macrona: “Pozvao me na večeru u Parizu”

Tihana Tomičić

Foto Tihana Tomičić

Foto Tihana Tomičić

Na druženje s francuskim šefom države bilo je pozvano stotinjak uzvanika koji su reprezentirali znanje, kulturu i sport Hrvatske ili koji su povezani s FrancuskomVive la Croatie, vive la France – uzviknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron na kraju svog obraćanja okupljenima na svečanom ručku u zagrebačkom hotelu Esplanade, na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, što je održan na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.


Na svečanost druženja s francuskim šefom države bilo je pozvano stotinjak uzvanika koji su reprezentirali znanje, kulturu i sport Hrvatske ili koji su povezani s Francuskom, poput dive Tereze Kesovije koja je od 1965. godine nastupala u Parizu, bivšeg nogometaša i trenera Josipa Skoblara, ili legendarnog trenera Miroslava Ćire Blaževića.


“Francuska je s vama, a vašom odlukom da kupite naše vojne avione, tom povijesnom gestom, pokazali ste da vjerujete Francuskoj, i vaši životi su svjedočanstvo ovog našeg prijateljstva”, rekao je Macron okupljenima na ručku, nakon kojega su svi bili oduševljeni njegovom neposrednošću i pristupačnošću.
Macron je najviše vremena na tom ručku proveo u razgovoru sa sportašima, među kojima je bio i trener reprezentacije Zlatko Dalić, no najveći aplauz svih u dvorani dobio je Josip Skoblar, koji je bio igrač i trener Olimpiquea i legenda nogometa u Francuskoj, te koji je sjedio za stolom s hrvatskim premijerom i fracuskim predsjednikom.


Sinjski alkari


Osim, naravno, Tereze Kesovije koja je na ručku otpjevala Larinu pjesmu iz filma “Doktor Živago” i također izazvala oduševljenje, a nakon susreta s Macronom kazala: “Bilo je prekrasno, bilo je jednostavno, bilo je otmjeno, bilo je kako treba.Bio je toliko iskren, toliko oduševljen, da mi je stisnuo ruku i rekao: morate doći u Pariz, ići ćemo skupa na večeru. To je jednostavan, drag čovjek.


A rekla sam mu da samo želim od sveg srca da uspije nastaviti mandat i nakon novih izbora iduće godine, kazala je Kesovija, koja je potom ponovno otpjevala dionicu Larine pjesme, za koju je istaknula da ju je izabrala jer je riječ o francuskom kompozitoru i pjesmi.


– Meni je ovo danas osobita čast, jer je jedan čovjek koji je ovakva politička veličina odlučio doći k nama u Hrvatsku, i to s dobro ciljanim razlogom.


On ima moje simpatije, itekako ga cijenim. A osobito cijenim njegovu damu, suprugu, kojoj skidam kapu do poda što ga je “ćopila” tako lijepog i mladog, rekao nam je u svom stilu Ćiro Blažević, koji je upravo u Francuskoj s reprezentacijom 1998. postigao najveći uspjeh.


Na ručku su bili i sinjski alkari, koji su predsjedniku Macronu odnijeli poklon, monografiju alke i zlatnike – naravno, u svojoj tradicionalnoj nošnji, a s njima su se družili i potpredsjednik Vlade Tomo Medved i bivši ministar obrane Damir Krstičević.


Foto Tihana Tomičić


– Kupovina ovih borbenih aviona bio je dugogodišnji san svih naših branitelja, naši piloti su u Domovinskom radu poginuli, a sanjali su da lete na ovakvim letjelicama.


Zato čestitam našoj državi na ovom uspjehu. Puno smo bili naučili na slučaju pokušaja kupovine aviona od Izraela, a sretan sam da smo sada finalno riješili to strateško pitanje, rekao je Krstičević.


Klimatske politike


Među ostalima, na ručku je bio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević: “Jedna od tema koje su za nas glavne su klimatske politike, i o tome je bilo riječi i kod predsjednika Milanovića, i na ručku”, rekao je Tomašević, dok je zastupnik i bivši ministar turizma Gari Cappelli kazao kako je Macrona upoznao još prije nekoliko godina, kao dio premijerove delegacije, a posebno je zadovoljan što ovaj posjet nije samo kurtoazan.


“Imamo što naučiti od Francuza i u turizmu”, kaže Gari Cappelli.


Foto Tihana Tomičić


Zvijezda  ručka s predsjednikom Macronom svakako je bio Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe koji je s glavnim direktorom za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christopheom Piochonom predstavio na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti.


Naime, Bugatti je francuska tvrtka koja se nedavno preselila u Zagreb, od kada ih je preuzeo hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Mate Rimac.


– Već je i nekako uobičajeno da hrvatska Vlada stranim gostima voli pokazati u čemu smo napredni pa mi je drago što su izabrali nas. Pogotovo zbog toga što imamo dosta zaposlenika i u Francuskoj. Ovime pokazujemo suradnju između Francuske i Hrvatske, rekao je Rimac.


Bugatti ima 112 godina dugu povijest u Molsheimu u Francuskoj i tamo radimo najbrže benzinske, a tu u Zagrebu radimo najbrže električne automobile u svijetu. Tako da je imalo smisla to dvoje povezati, dodao je Mate Rimac.


Najfinije kombinacije francuskih i hrvatskih okusa


Nakon što je prvu večer hrvatsku kuhinju kušao u restoranu “Gallo”, koji je izabran jer je pijetao simbol Francuske, francuski predsjednik Macron u Esplanadi je sa ostalim gostima imao prilike probati najfinija jela kao kombinaciju francuskog i hrvatskog okusa – terinu od prepelica s pečenim rajčicama i porilukom, potom rižoto s tartufima i paškim sirom, janjeću koljenicu s kremom od celera, te šnenokle s kremom od vanilije.


Pila su se hrvatska vina – pjenušac od Tomca, pošip Nerica, sauvignon od Koraka i plavac mali Majstor s Brača.