Traže bolji status

Roditelji njegovatelji s djecom izlaze na ulicu: ‘Prisiljeni smo, nehumano je što nam rade’

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Rešetar je podsjetila da su prije dva mjeseca održali prvi prosvjed za status roditelja njegovatelja, a sa sutrašnjeg će pozvati Ministarstvo da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju statusa roditelja njegovateljaZAGREB Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević i članice Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Sjena” Suzana Rešetar i Sabina Lončar u utorak su najavili sutrašnji prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na kojem će se tražiti bolji status za roditelje njegovatelje.


Prosvjedom traže od Ministarstva da se konačno krene u ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a iz “Sjene” poručuju kako izmjene ovoga zakona nisu pitanje politizacije ili političkih ideologija, nego njihov razuman i human zahtjev.


Rešetar je na konferenciji za novinare podsjetila da su prije dva mjeseca održali prvi prosvjed za status roditelja njegovatelja, a sa sutrašnjeg će pozvati Ministarstvo da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju statusa roditelja njegovatelja.
“S obzirom na to da do sada Ministarstvo nije ponudilo nijedno rješenje na brojne probleme naše populacije na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet sa svojom djecom izaći na ulicu u nadi da ćemo na taj način potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja kako bi se životi roditelja njegovatelja, kao i osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju poboljšali“, pojasnila je.


Lončar je istaknula da na problem bolovanja ukazuju još od 2011. godine. “Da je kojim slučajem roditelj njegovatelj ili njegovatelj bolestan, dijete s poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom se izmješta iz obitelji i smješta u ustanovu. Mi smatramo da je to kršenje prava djeteta i prava osoba s invaliditetom, ali i da je nehumano i preskupo za državu“, naglasila je.


Navela je i da su predložili nekoliko načina kako se to može riješiti, pa i kroz pomoć u kući, ali da ih Ministarstvo ne želi dovoljno čuti i razumjeti.


Po njihovu mišljenju, sva prava i obaveze njegovatelja trebao bi uređivati Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi u koji društveno i u praksi ne pripada. Traže i da status njegovatelja pri Ministarstvu mora biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu.


Njegovatelj bi imao pravo na plaću, a ne naknadu kako je sada riješeno. Smatraju da neto plaća ne bi smjela biti manja od četiri tisuće kuna, a donekle primjerenom smatraju plaću od pet tisuća kuna. Sadašnja naknada, ističu, ispod je minimalnog iznosa plaće i iznosi dvije i pol tisuće kuna.


Iz “Sjene” tvrde da se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor, pri čemu se njegovatelju mora naći kompetentna osoba kao zamjena, umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega.


Smatraju i da, ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, u slučaj smrti mora imati pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta, tijekom kojega će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.


Klub Hrvatske stranke umirovljenika, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike u potpunosti podržava zahtjeve roditelja njegovatelja, te vjeruje da će ih podržati i druge političke opcije.


GI Pomozimo djeci s invaliditetom ne podržava prosvjed dijela roditelja njegovatelja


Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom ne podržava niti će sudjelovati u prosvjedu dijela roditelja njegovatelja, najavljen za srijedu, 4. prosinca, jer smatra da je njihov zahtjev za reguliranje statusa roditelja njegovatelja kroz donošenje Zakona o njegovateljima neosnovan i neprovediv.


Status roditelja njegovatelja neminovno znači socijalnu isključenost i djeteta i roditelja pa, osim u rijetkim slučajevima, nije dobro rješenje. Njime država kompenzira nedostatak rane intervencije, inkluzije u vrtiće i škole, potrebne dnevne boravke i stambene zajednice te cijeli niz drugih usluga u zajednici koje su potrebne osobama s invaliditetom.


Stoga prosvjednici inzistiranjem samo na rješavanju statusa roditelja njegovatelja čine štetu djeci i obiteljima, smatra GI Pomozimo djeci s invaliditetom.


Zahtjevi Inicijative prije svega su usmjereni na dostupnije socijalne usluge na cijelom području Hrvatske, čime bi se bitno popravio položaj djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, te na jačanje položaja roditelja koji rade skraćeno radno vrijeme zbog zdravstvenog stanja djeteta.


Zahtjevamo veću podršku obiteljima i rasterećenje roditelja njegovatelja, naročito u jednoroditeljskim obiteljima, obiteljima s više djece s teškoćama i obiteljima sa životno ugroženom djecom, poručuju iz Inicijative.


Status roditelja njegovatelja moguće je riješiti izjednačavanjem sa njegovateljima ratnih vojnih invalida i donošenjem pravilnika.


“Naša su nastojanja usmjerena u poboljšanje života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom i punu uključenost u zajednicu putem traženja cjelovitih i održivih rješenja u svim segmentima života”.


Dok na sastancima i kroz radne skupine i e-savjetovanja za izrade zakona o inkluzivnom dodatku i osobnoj asistenciji, te zakona o socijalnoj skrbi možemo izravno utjecati na poboljšanje statusa roditelja, nećemo trošiti njihove novce na prosvjed, poručuju iz GI Pomozimo djeci s invaliditetom.