Covid i školska godina

Roditelji iz straha od korone masovno od obiteljskih liječnika traže ispričnice za svoju djecu

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Roditelji ili zovu ili pišu mailove. Jednostavno traže potvrdu da dijete pohađa nastavu od kuće. Nekad su to opravdani razlozi kad zaista postoji teško oboljenje bilo djeteta, bilo roditelja, no nekad je to rezultat straha roditelja od moguće zaraze i ugroze unutar obitelji, kaže obiteljska liječnica Ines BalintS približavanjem školske godine i usporednim povećanjem rasta broja zaraženih koronavirusom, raste i pritisak na obiteljske liječnike da masovno izdaju ispričnice za učenike.


Ovaj fenomen posljedica je straha od zaraze, uglavnom opravdan u slučaju djece i članova obitelji koji pate od kroničnih bolesti, ali ponekad i neopravdan.


“Roditelji ili zovu ili pišu mailove. Jednostavno traže potvrdu da dijete pohađa nastavu od kuće. Nekad su to opravdani razlozi kad zaista postoji teško oboljenje bilo djeteta, bilo roditelja, no nekad je to rezultat straha roditelja od moguće zaraze i ugroze unutar obitelji”, rekla je za RTL Ines Balint, liječnica obiteljske medicine.
Problem je u tome što obiteljski liječnici nisu na čisto jer su upute epidemiologa takove da im nije jasno koje su to točno izrazito osjetljive skupine djece, koja ne bi trebala ići u školu.
“Nemamo definiciju vulnerabilnih skupina tražimo da se one točne definiraju. Ne želimo djeci ništa uskratiti, ali ne želimo se dovesti u situaciju da neki izdaju potvrde, a neki potvrde ne izdaju ili da podliježemo pritisku roditelja”, poručila je Balint.


U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine napominju i kako oni ne mogu učenike dugotrajno osloboditi nastave, već tu odluku donose specijalisti školske medicine. Stručnjaci objašnjavaju kako vulnerabilne skupine nisu svi kronični bolesnici, već oni koji imaju vrlo teška zdravstvena stanja i inače imaju rješenja o školovanju u kući.


“Sad će se malo te skupine nešto proširiti u smislu da oni koje je nekad školski liječnik nekad odlučio o toj nastavi u kući možda ne bi preporučio, ali sada bude,ali nikako to ne bi smjela biti poruka da sva djeca koja imaju astmu ne mogu ići u školu ili bilo koju drugu bolest”, izjavila je za RTL Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.