Turističko Tijelovo

Rezervacije na trećini lanjskih: Blagdanski produženi vikend malo popravio turističku krvnu sliku na Kvarneru

Marina Kirigin

Terase opatijskih hotela primile su goste, turistički biznis polako se vraća na Jadran / Snimio Vedran KARUZA

Terase opatijskih hotela primile su goste, turistički biznis polako se vraća na Jadran / Snimio Vedran KARUZA

Hotelijeri iz Opatije, Novog, Crikvenice i Raba dijele umjereni optimizam. Turisti ipak dolaze, istina daleko je to od lanjskih brojki, ali nakon šokantnog zatvaranja Europe, svaki autobus s gostima dobra je vijestOPATIJA Turističke brojke na produženi vikend Tijelova ne mogu se uspoređivati s lanjskima. Turistička privreda već kao veliki uspjeh doživljava ostvarenje od 30 posto od lanjskog prometa, upravo onoliko koliko ministar turizma Gari Cappelli ističe kao realnu granicu ostvarenja i mogućnosti u ovoj postkorona fazi, kada su još uvijek mnoge granice zatvorene, a države članice EU-a ulažu velike napore da zadrže svoje stanovnike na godišnjim odmorima unutar svojih zemalja. U utorak je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio da se očekuje dolazak oko 170 tisuća gostiju iz inozemstva.


Prema riječima hotelijera oporavak turističkog tržišta lagano se osjeća. U prilog tome govore i sve češće rezervacije koje zaprimaju, ali i vrlo solidna popunjenost smještajnih kapaciteta.


– Zadovoljni smo. Otkad smo otvorili naša dva najveća hotela u Opatiji, hotel Milenij i Četiri opatijska cvijeta, prije desetak dana, interes postoji i brojimo sve više rezervacija. Nadamo se da je ovo dobar znak i da se ovo ljeto može očekivati koliko-toliko dobar rezultat u ovim uvjetima. I ovog produženog vikenda u našim hotelima je popunjenost vrlo solidna. Uglavnom u njima borave gosti iz bližeg okruženja, ali i gosti s naših tradicionalnih tržišta, iz Slovenije, Njemačke, Italije i iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Veseli nas informacija da će se liberalizirati, odnosno da će popustiti mjere s Austrijom jer svakodnevno primamo puno poziva gostiju s tog tržišta, rekao je Ivan Sarajlić, izvršni koordinator marketinga iz opatijskih Amadria park hotela koji su krenuli i sa svojim hotelskim sadržajima. Tako će od ovog vikenda nanovo »oživjeti« njihove hotelske terase. Prvi put, danas, u subotu i nedjelju, ponuđen će biti dječji disco party na terasi Continentala i to u razdoblju od 15 do 19 sati, a na terasi Milenij hotela kreću glazbeni programi.
 


Realne granice


Turistički svibanj u Opatiji bio je u granicama realnog, onoga što se može očekivati. Točnije, ostvareno je 29 posto lanjskih noćenja. Prema riječima Suzi Petričić, direktorice turističkog ureda Grada Opatije u Opatiji je na blagdan Tijelova otvoreno 16 od ukupno 32 hotela, a spreman je i privatni smještaj. Ono što veseli je da su i ugostitelji otvorili svoje objekte i time omogućili da Opatija zadrži status i priznate gastro destinacije.U ovome trenutku kada još nisu u funkciji svi smještajni kapaciteti i kada se do 15. lipnja tek očekuje otvaranje granica unutar zemalja članica Europske unije, a time i značajniji dolazak gostiju iz Austrije koji su uz Nijemce najbrojniji gosti u Opatiji, procjene fizičkog turističkog prometa za produženi vikend Tijelova su otprilike 15 posto ostvarenja od istog razdoblja prošle godine, odnosno, oko 3.000 noćenja. Prema anketi koju je proveo TZG Opatija trenutačno stanje bookinga za lipanj, srpanj i kolovoz je u prosjeku oko 30 posto ostvarenja u odnosu na isto razdoblje prošle godinu, a očekujemo goste s naših tradicionalno najjačih tržišta, iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Mađarske.


Iz tog nas razloga posebno veseli najava potpunog otvaranja granica s Austrijom koja je za Opatiju tradicionalno jedno od najjačih emitivnih tržišta, a iz Austrije nam dolazi i najveći broj vjernih gostiju koji Opatiju smatraju svojim drugim domom, rekla je Petričić.
Na području grada Raba je na samo Tijelovo zabilježeno oko 1.300 noćenja, čime se bilježi rezultat od oko 25 posto lanjske sezone. Od samog početka mjeseca pa do Tijelova je zabilježeno oko 9.500 noćenja, što je također 25 posto od lanjske sezone. Kumulativno od početka godine pa do 11. lipnja na području grada Raba zabilježeno je tridesetak tisuća noćenja, što je 20 posto lanjskog rezultata.


 


Krenuo buking


 


– S obzirom da smo još prije mjesec i pol bili nesigurni u kojem će smjeru ići situacija s pandemijom koronavirusa, te je bila upitna bilo kakva turistička sezona, Ured TZG-a Rab oprezno, ali optimistično prati situaciju, te vjerujemo kako možemo očekivati da će dio sezone biti odrađen, sve shodno i dalje dobroj epidemiološkoj slici. Većina turista se odmara u privatnom smještaju, što je bilo i za očekivati, s obzirom na to da upravo u tom vidu smještaja mogu pronaći potrebnu privatnost i socijalnu distancu. Međutim, kroz mjesec lipanj će se otvoriti i rapski hoteli, u kojima se očekuje dobra popunjenost, rekla je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba.
Jučerašnji blagdan s otvorenim je vratima dočekao i hotel Esplanade u Crikvenici, ali i hotel Lišanj u Novom Vinodolskom, koji su u sastavu crikveničkog hotelijera Jadran.– Hotel Esplanade je popunjen za ovaj vikend. Riječ je o gostima iz Slovenije i domaćim gostima, ima ponešto Austrijanaca, a bilo je i nekoliko Norvežana. Hotel Lišanj otvorili smo dan uoči Tijelova, a popunjen je domaćim gostima i Slovencima s obzirom na to da se radi o obiteljskom hotelu koji je najinteresantniji za zagrebačku i ljubljansku publiku, ali ima tu i stranaca Nijemaca i Austrijanaca, poneki Mađar. Zadovoljni smo trenutačnim stanjem, buking je lijepo krenuo, a iz tog razloga smo i otvorili hotel Lišanj. Taj koncept family hotela ne postoji u nekoj blizini pa vjerujemo da će pronaći svoju publiku. Odnosno, nadamo da će se ovakva situacija nastaviti i dalje i biti kontinuirana, rekla je Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga u tvrtki Jadran d.d. Crikvenica.