'Prevara birača'

Razilazak nakon pet godina? Zagrebačka županija mogla bi presuditi suradnji SDP-a i HSS-a

Dražen Ciglenečki

Do prije neki dan su govorili da bi HDZ trebalo zabraniti. Ovo što radi HSS direktna je prevara, kaže Mihael ZmajlovićZAGREB – Zagrebačka županija dugo je spadala među najsnažnija uporišta HSS-a. Njihov je nekad bio i župan Stjepan Kožić, koji je na ovim lokalnim izborima bio i kandidat HDZ-a, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak tri mandata je upravljao Samoborom.


Pojavila se, međutim, liberalna stranka Fokus, koja sada drži vlast u čak četiri od devet gradova u Zagrebačkoj županiji, Samoboru, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini i Svetoj Nedelji. Kako je Fokus nesumnjivo dodatno pridonio slabljenju HSS-a, i u Zagrebačkoj županiji i u cijeloj državi, to je sigurno bio jedan od razloga zašto »seljaci« nisu htjeli podržati njihovog čovjeka za predsjednika Županijske skupštine. Usto, HDZ je HSS-u, kako bi se iz trećeg pokušaja konstituirala Županijska skupština, ponudio da oni imaju predsjednika tog predstavničkog tijela.


I predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović to je prihvatila. Činjenica je, međutim, da je HSS išao na izbore na listi sa SDP-om, a da će ubuduće biti u koaliciji s HDZ-om. Nije to kao u, primjerice, Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je HSS imao zajedničku listu s HDZ-om.
Beljak se opravdava da nije imao utjecaja na odluku Martine Glasnović i njezinih kolega.


– Po našem Statutu, ogranci imaju autonomiju u takvim stvarima i mene nitko nije niti pitao o ovoj suradnji, ističe Beljak.


Mihaela Zmajlovića, predsjednika SDP-a Zagrebačke županije, ne zanima tko je u HSS-u u konačnici odgovoran za ovaj politički potez, jedino mu je važno to da su HSS-ovci otišli HDZ-u. »Mislili smo da je ono što je napravio HNS u Saboru, kada je pretrčao HDZ-u, vrh političkog licemjera, ali HSS pokazuje da je još gori od HNS-a. Do prije neki dan su govorili da bi stranku kakav je HDZ trebalo zabraniti. Ovo što radi HSS direktna je prevara i nepoštovanje koalicijskog sporazuma i, još važnije, brutalna izdaja birača«, priopćio je jučer Zmajlović. Nije za njega to ugodna situacija, ali upitno je bi li za SDP doista bolje bilo da je Zmajlović uspio okupiti većinu koja bi člana Fokusa iznjedrila za predsjednika Županijske skupštine. U njoj bi, naime, moralo biti i petero vijećnika Domovinskog pokreta.


I Fokus se ustremio na HSS. »Budimo realni, skupštinu oni ne bi vidjeli da im SDP nije poklonio ulazna mjesta na listi. HSS je standardni prirepak SDP-a, a sada su ih izdali i prodali se HDZ-u za poziciju predsjednika Županijske skupštine«, poručili su jučer iz Fokusa. Dvojici njihovih vodećih članova, Dariju Zurovcu i Davoru Nađiju, putem Facebooka je odgovorio Beljak. »Vrijeme će pokazati tko je kome na prodaju, tko se kome prodao, a tko nije niti neće. A sad odgmiži, bivši predsjedniče mladeži HDZ-a, zajedno sa svojim bivšim HNS-ovcem i ostalim otpadom iz svih stranaka koje ste skupili u jednokratnu prevaru zvanu Fokus«, napisao je Beljak.


U Saboru se HSS neće priključiti HDZ-u, ali to što se događa u Zagrebačkoj županiji, vjerojatno će utjecati na generalni stav SDP-a prema Beljakovoj stranci. Lako je moguće da će ovo biti povod za raskid suradnje između SDP-a i HSS-a, koja na nacionalnoj razini traje od 2016. i zajedno su nastupili na dvjema posljednjim parlamentarnim izborima.