Slučaj troje preminulih

Ravnatelj KBC-a Zagreb objasnio zašto nije zvao ministra Beroša: “O legioneli smo obavijestili nadležni HZJZ”

Hina

Foto Luka Batelic/PIXSELL

Foto Luka Batelic/PIXSELL

"Ne znam moramo li obavještavati ministra budući da smo čim smo uočili legionelu kontaktirali epidemiološku službu HZJZ-a. Legionelu smo detektirali na jednom slučaju naše prve pacijentice koja je umrla početkom travnja", rekao je ĆorušićRavnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je u utorak da o zarazi legionolem na Rebru nije obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša jer je smatrao da su poduzeli potrebne mjere, tj. da su odmah po otkriću bakterije pozvali epidemiološku službu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od travnja dosad, potvrđeno je ranije danas iz KBC-a, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe. Zadnja među njima umrla je 31. svibnja. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, izvijestili su u KBC-u Zagreb. Dodali su da se u bolničkim sustavima rade preventivne mjere prema pravilima struke i antilegionela program te su poručili da su pacijenti sigurni.


“Ne znam moramo li obavještavati ministra budući da smo čim smo uočili legionelu kontaktirali epidemiološku službu HZJZ-a. Legionelu smo detektirali na jednom slučaju naše prve pacijentice koja je umrla početkom travnja”, rekao je Ćorušić za Dnevnik Nove TV.
Epidemiološka služba je isti dan po otkrivanju legionele, provjerila antilegionela program KBC-a Zagreb. “Sve je bilo uredno i bolnica ga je nastavila provoditi te smo redovito izvještavali HZJZ o provođenju antilegionela programa”, rekao je Ćorušić.


Napomenuo je da legionele ima svugdje, u svim bolnicama, hotelima tamo gdje boravi puno ljudi jer se ona najbrže razmnožava u vlažnom mediju između 20 i 40 stupnjeva Celzijevih.


Ravnatelj Ćorušić ističe da na Rebru u zadnja dva tjedna nije zabilježen nijedan novi slučaj legionele te da je bolnica naručila i nove, efikasnije filtere te da nastavlja raditi s punim kapacitetom.


Dodao je da se antilegionela program provodi već dugo u KBC-u Zagreb, a sada i pojačano.


“Šestero pacijenata je razvilo infekciju legionelom koja je brzo otkrivena, no nažalost troje je preminulo. Što je uzrok smrti, možemo samo nagađati jer se radilo o teškim bolesnicima”, izjavio je.


Objašnjenje zašto je informacija o legioneli u javnost dospjela danas, ravnatelj Ćorušić nalazi u obavijesti koja je jučer poslana svim zaposlenicima bolnice.


“Poslana je obavijest da će proces pasterizacije cijelog vodovodnog sustava u kompleksu bolničkih zgrada na lokaciji Rebro provesti u tom i tom vremenu i da tada sve trošive vode budu uključene kako bi pustili vodu temperature iznad 80 stupnjeva”, rekao je .


Objasnio je i da nisu htjeli dizati paniku te je ponovio da legionele vjerojatno ima u svim bolnicama i hotelima.