Ivica Lukšić

Ravnatelj KB Dubrava: “Lijekova imamo za još pet šest dana!” Glede AstraZenece, poručio je da će Hrvatska možda morati razmisliti o dodatnoj nabavi drugih cjepiva

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom, rekao je Lukšić.Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić rekao je za Dnevnik HRT-a da će njegov bolnički centar, potraje li kriza s lijekovima, uskoro biti u delikatnoj situaciji.


– Imamo lijekova za još pet do šest dana. Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija, rekao je Lukšić, dodajući da im se do sada još nije dogodilo da nemaju lijekove za pacijente.


Govoreći o oboljelima od COVID-a koji pristižu u KB Dubrava Lukšić je istaknuo da “velika razlika u odnosu na zimu jest da imamo sve više mlađih ljudi”.
– Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom, rekao je Lukšić. Optimističan ton imala je njegova izjava da se mlađi pacijenti brže oporavljaju od COVID-a.


– Možda upravo zbog dobi pacijenata imamo manje mrtvih nego u prošlom valu, rekao je Lukšić.


U Kliničkoj bolnici Dubrava, izvijestio je, imaju kontinuirani rast bolesnika.


– Samo danas ih je nešto više od 280. Od toga su 52 pacijenta na respiratoru, rekao je Lukšić, dodajući da imaju četiri intenzivne jedinice, dok je peta u pripremi.


Komentirao je i izvješće Europske agencije za lijekove (EMA) o cjepivu AstraZeneca.


– Moramo vjerovati regulatornim agencijama i mislim da je važno da se čim više ljudi cijepi. Određene reakcije na to cjepivo postoje, ali korist je, kao što kažu, puno veća, rekao je Lukšić, ali dodao je i da
“Hrvatska morati razmisliti o nabavi drugih cjepiva ako skepsa javnosti prema AstraZeneci bude i dalje rasla”.