Ivo Pejaković

Ravnatelj Jasenovca podnio ostavku

Zlatko Crnčec

Ivo Pejaković / Foto Davor Kovačević

Ivo Pejaković / Foto Davor Kovačević

Povod je članak CroFacta o netočnim podacima objavljenima na internetskim stranicama JUSP JasenovacRavnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac (JUSP) Ivo Pejaković podnio je jučer ostavku na funkciju koju je obnašao, prenio je portalnovosti.com.


On se, piše u tekstu Tihomira Ponoša na spomenutom portalu, za ovaj potez odlučio nakon što je na portalu Večernjeg lista objavljen članak CroFacta o netočnim podacima objavljenima na internetskim stranicama JUSP Jasenovac.


CroFact je novi projekt za provjeru točnosti informacija u javnom prostoru u kojem su udruženi Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.


Sastanak Reicha i NDH
Članak je napisao Vladimir Geiger s Hrvatskoga instituta za povijest, a u njemu je ustvrdio da su netočne tvrdnje prema kojima je na sastanku predstavnika Njemačkoga Reicha i NDH u njemačkome poslanstvu u Zagrebu 4. lipnja 1941. zaključeno da se “srpsko pitanje” u NDH riješi “masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore”.


Geiger kao dokaz nudi izvorno arhivsko gradivo i historiografske radove u kojima se ne spominje da se na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Reicha uopće razmatrala ova tematika.


Portalnovosti.com navodi da im je Pejaković u telefonskom razgovoru potvrdio da je podnio ostavku, te da je povod za nju bila Geigerova tvrdnja o netočnostima na mrežnim stranicama JUSP Jasenovac.


“Došlo takvo vrijeme”


Pejaković je ustvrdio da su “neke tvrdnje nespretno formulirane” te je zato odlučio podnijeti ostavku.


Dodao je kako je “došlo takvo vrijeme”, te da nije želio “sudjelovati u tim raspravama”, a na pitanje novinara kakvo je to vrijeme došlo, Pejaković je novinaru portalnovosti.com rekao “kako je politička situacija izazovna i na unutarnjem i na vanjskom planu”.


– Za nekoliko dana će se u sjedištu UN-a u New Yorku raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji koja se tiče ustaškog logora Jasenovac i tamo počinjenog genocida. Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definirati terminima što se dogodilo u NDH, rekao je Pejaković. Dodao je kako javnosti, u koju podrazumijeva i vlast, nisu sporni ni Holokaust na Židovima ni genocid nad Romima u Jasenovcu i općenito u NDH.


– No, sporno je pitanje genocida nad Srbima, rekao je Pejaković za portalnovosti.hr.