Prije sedam godina

‘Rat je gotov, okrenimo se budućnosti’: Na današnji dan oslobođeni su generali Gotovina i Markač

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekNa današnji dan prije točno sedam godina Haški sud oslobodio je svih optužbi za ratni zločin hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložio njihovo trenutno puštanje iz pritvora.


Do trenutka kad je sudsko vijeće pod predsjedavanjem suca Theodora Merona objavilo oslobađajuću presudu, Gotovina je u pritvoru proveo preko dvije ili pol tisuće dana, Markač tek petstotinjak manje.


Na trgovima diljem Hrvatske taj su dan slavile stotine tisuća ljudi, a posebno je emotivno bilo u Gotovininim Pakoštanama. Generale je na aerodromu dočekao tadašnj državni vrh.
Foto Marko Jurinec / PIXSELL


Foto Marko Jurinec / PIXSELL– Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno – bila je Gotovinina izjava koja je s godinama postala prilično znamenita.


Foto Darko Jelinek


Foto Darko JelinekOptužnica, kojom ih se teretilo za zločinački poduhvat i genocid protiv Srba u Hrvatskoj, protiv Gotovine i Markača podignuta je 2001. godine. U prvom stupnju osuđeni su na 24, odnosno 18 godina zatvora, da bi naknadno bili oslobođeni.


Reuters


Reuters