Zadnji dan parlamenta

RASPUŠTEN HRVATSKI SABOR Ruku za to diglo 105 zastupnika, sada je na potezu predsjednik Milanović

P. N.

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Odbijeni su svi amandmani - njih čak 130 - SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa. On je nakon toga uručio crvenu zaštitnu kacigu predsjedniku Sabora Gordanu JandrokovićuDeveti saziv Hrvatskog sabora danas je izglasao vlastito samoraspuštanje – za to je ruku diglo 105 zastupnika. Prije toga je za glavnu državnu odvjetnicu, glasovima 80 zastupnika imenovana Zlata Hrvoj Šipek.


Sada je na potezu biti predsjednik Republike Zoran Milanović koji će odrediti datum parlamentarnih izbora. Od potrebnih 76, za tu je odluku glasovalo 105 zastupnika, suzdržanih je bilo četiri, protiv osam.


Izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21.
Uz ostalo je danas prihvaćen i to sa 79 glasova “za” rebalans državnog proračuna.


Odbijeni su svi amandmani – njih čak 130 – SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa. On je nakon toga uručio crvenu zaštitnu kacigu predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.


“Sramota je da se Sabor raspušta dok zakon o obnovi Zagreba nije donijet, rekao je Maras, držeći u ruci crvenu zaštitnu kacigu.


Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ponedjeljak je izjavio da raspuštanje Sabora i izbori moraju imati ozbiljan cilj, a to je radikalan zaokret u društvu i državi u nizu područja u odnosu na dosadašnju situaciju, uključujući, kaže, i SDSS-ove partnere u protekle četiri godine.


«Ako želimo raspustiti parlament danas i raspisati izbore, onda je neophodno da to raspuštanje ima ozbiljan cilj. Ozbiljan cilj pretpostavlja radikalan zaokret u više područja u našem društvu, u odnosu na sadašnju situaciju i sve situacije koje su tome prethodile«, izjavio je Pupovac novinarima u Saboru.


Moramo stvoriti održivo društvo i zemlju, a naše društvo i država, što smo mogli vidjeti u proteklih nekoliko mjeseci, ustvrdio je, nisu održivi s ovom vrstom politike, s ovom vrstom ekonomske politike i načina na koji razumijemo sami sebe, svoj položaj u okruženju i svoj položaj u svijetu.


Na pitanje je li SDSS-u prihvatljivo sudjelovanje u nekoj novoj HDZ-ovoj koaliciji koju bi činio i Domovinski pokret, Pupovac je odgovorio da »svaka izjava pred izbore o tome tko je dobar, a tko nije, može biti korisna za mene, korisna za toga o kome govorim, a štetna za nekog trećeg«.


»Ja na izbore ne izlazim da bih nekome donosio političke poene«, poručio je, dodavši da je previše onih koji na SDSS-u i njegovu imenu grade svoju političku karijeru i kampanju, uključujući i neke od spomenutih.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako je potvrđen zajednički stav najviših tijela stranke i parlamentarne većine da se raspusti Hrvatski sabor, dodavši da su u mandatu učinili maksimalno što su mogli i sada žele novo povjerenje građana.


»Još jednom smo zajednički potvrdili stav najviših tijela stranke, stav parlamentarne većine, a to je prijedlog da se raspusti Hrvatski sabor«, rekao je premijer Plenković nakon sjednice Kluba HDZ-a u Saboru


Dodao je da su »praktički ispunjene« sve točke iz programa koji su predstavili 2016. godine.


»Učinili smo maksimalno što smo mogli. Na kraju samoga mandata nas je pogodila pandemija koronavirusa. Hrvatskoj javnosti je dala prigodu da može komparativno vidjeti kako smo se mi kao Vlada i kao država ponašali i snašli u ovoj krizi«, naglasio je Plenković.


Ustvrdio je da su kao Vlada »polučili uspjeh« u javnozdravstvenim i gospodarskim naporima koji su bili maksimalni.


Izjavio je kako su pripremili nacrt zakona o obnovi Zagreba koji je u javnoj raspravi od petka.


»Osigurat ćemo vrijeme za raspravu i potom kada se zakon usvoji raditi po njemu«, naglasio je premijer.


Kao Vlada su pripremili i zahtjev Europskom fondu solidarnosti za sufinanciranjem obnove, a ujedno razgovaraju i sa Svjetskom bankom o 120 milijuna eura zajma za obnovu bolnica i 50 milijuna za obnovu škola.


»Ovo što slušate danas je politički aktivizam, koji je u demokratskom društvu apsolutno dopušten. HDZ je uplatio 1,1 milijun kuna za grad Zagreb, članovi Vlade su se u stopostotnom iznosu odrekli svoje plaće za ožujak i uplatiti je za grad Zagreb. To je više od 10 posto ukupnih uplata svih donacija za obnovu grada. To je kredibilitet i pružanje ruke iz solidarnosti građanima. Puno veće nego performansi, politiziranje i aktivizam«, ustvrdio je Plenković.


Komentirao je i novo zaduženje Zagrebačkog holdinga gdje će kao Vlada »voditi računa da pomažu« Gradu Zagrebu da uspije održati svoje financijsko poslovanje.