DSV

Raspisan novi poziv za predsjednika Vrhovnog suda, rok za kandidature je 30 dana

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Predsjednik DSV-a Darko Milković rekao je da je rok od 30 dana, kao i u prvom javnom pozivu, određen kako bi svi kandidati koji se žele javiti imali „jednaki pristup i vrijeme kao što su imali kandidati u prvom pozivu”Državno sudbeno vijeće u (DSV) u srijedu je raspisalo novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, s rokom prijave od 30 dana.


„DSV je raspisao novi javni poziv na koji se mogu javiti svi zainteresirani kandidati za predsjednika Vrhovnog suda s rokom od 30 dana”, kazao je novinarima predsjednik DSV-a Darko Milković.


Dodao je da je rok od 30 dana, kao i u prvom javnom pozivu, određen kako bi svi kandidati koji se žele javiti imali „jednaki pristup i vrijeme kao što su imali kandidati u prvom pozivu”.
Predsjednik Zoran Milanović izvijestio je prošloga tjedna DSV da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja te zatražio žurno ponavljanje javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda.


U dopisu DSV-u stoji da Milanović „nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i zakonom određenu nadležnost” DSV-a već želi, u „neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda”.


Na prvi javni poziv DSV-a javio se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojemu mandat prestaje u srpnju te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.


Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda već predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit. Milanović je tvrdio da će se saborski zastupnici ipak morati očitovati o njegovoj kandidatkinji.


Ustavni sud potom je, prošlog utorka zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrde da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.


Premijer Andrej Plenković dan kasnije je kazao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.


Đurđević je u četvrtak potvrdila da ne planira odustati od kandidature te da će se prijaviti na novi javni poziv DSV-a, dok je Đuro Sessa najavio da se neće ponovno kandidirati jer nema podršku predsjednika.